Lifestyle

Pak je koffers: een spontane vakantie is goed voor je gezondheid

spontane-vakantie-goed-gezondheid

Even ontsnappen aan de dagelijkse bezigheden. Geen seconde denken aan werk, school of het opruimen van je kamer. Boek een spontane vakantie naar het buitenland en voor je het weet ben je weer de oude. Een andere omgeving is goed voor je mentale gezondheid en het versterkt de band in je relatie.

Spontaniteit bij Nederlanders

Het Nederlandse volk wordt regelmatig op TikTok belachelijk gemaakt om onze andere normen, waarden en gewoontes. Zo komt ons gebrek aan spontaniteit ook vaak naar boven. Onze agenda’s staan altijd vol, we hebben Datumprikker nodig om met onze beste vriendin af te spreken en we weten al precies wat we acht zaterdagen vanaf vandaag aan het doen zijn. We houden gewoonweg van plannen, maar het schijnt dat er meer spontaniteit in ons bloed zit dan je zou denken. Uit een onderzoek van Skyscanner is gebleken dat wel 42% van de ondervraagden wel spontaan op reis zou willen gaan. Dat is bijna de helft! Iets willen en iets daadwerkelijk doen is natuurlijk wel iets anders. Maar na het lezen van dit artikel zal jij sneller een spontane vakantie boeken, want dit schijnt goed te zijn voor je gezondheid.

Goed voor je gezondheid en relatie

Een spontane vakantie boeken kan wonderen doen voor je mentale gezondheid. Het is een soort ‘reset’ momentje voor je brein. Je wordt als het ware uit je dagelijkse sleur getrokken en gedwongen om even nergens aan te denken. Dit is super fijn om je gedachtes op een rijtje te krijgen. Na zo een ontspannende of avontuurlijke trip kan jij er weer helemaal tegenaan. De positieve energie van je vakantie neem je mee naar huis en dit suddert vaak nog eventjes door. Dit is een heerlijk gevoel en geeft je de moed om weer door te pakken met je day-to-day life. 

Nu jij je eigen mentale gezondheid een boost hebt gegeven, kan je dit ook voor je partner doen. Boek een tripje weg zonder de ander er iets van te vertellen en verras hem of haar hier last minute mee. Wel 60% van de ondervraagden zegt dat zij hun lover zouden kiezen voor een spontane trip en een overtuigende 86% zou dankbaar zijn voor het gebaar. Dus de kans is groot dat jouw geliefde hier ook blij verrast van zou worden. Wakker het vuurtje weer aan op een romantische reis en neem weer even de tijd voor elkaar. Of je nu een hele week gaat of een weekendje weg, dit is dé oplossing tegen allerlei relatieproblemen.

Budgetproof

Een groot obstakel voor veel Nederlander is toch echt het budget voor een reis. Het boeken van een vakantie is geen goedkoop grapje, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit zo voordelig mogelijk te regelen. Pak de kans en boek slim. In oktober kan je al voor 30 euro een vlucht boeken naar een heerlijk vakantieland. Zet je zoektermen bij Skyscanner op ‘alle bestemmingen’ en neem eens een gok op een bestemming die je niet zo snel zou kiezen. Volgende maand kan voor maar 102 euro een retourtje naar Stockholm pakken of ga voor nog geen 70 euro heen en weer naar feesteiland Ibiza.

Beeld: instagram @audreyafs