Travel

Dit is waarom er een klein gaatje in een vliegtuigraam zit

Als je een tijdje in het vliegtuig moet zitten om bij je bestemming te komen, kun je niet veel meer doen dan een beetje om je heen kijken. Daarom is het je misschien weleens opgevallen dat er een klein gaatje in een vliegtuigraam zit. Maar waar is dat gaatje eigenlijk voor? Het grote mysterie is ontrafeld, want Girlscene heeft het antwoord! 

Een gaatje in een raam terwijl je hoog in de lucht zit, dat lijkt een gek idee. Maar zo'n gaatje heeft juist een heel belangrijke functie. Het gaatje wordt het ventilatiegat genoemd en zit tussen de binnenste en buitenste ruit. 

Het ventilatiegat zorgt er op de eerste plaats voor dat de ramen niet barsten. Op grote hoogte is de atmosferische druk te laag, daarom wordt de luchtdruk in de cabine verhoogd. Door zo'n gaatje kan de buitenste ruit deze druk ook aan en wordt er niet te veel druk uitgeoefend op de ramen. 

De tweede functie van het ventilatiegat is tegen het beslaan van de ramen. Het gat zorgt ervoor dat het vocht tussen het eerste en tweede raam vrij kan komen. Hierdoor kunnen wij naar buiten kijken en mooie luchtfoto's op Instagram plaatsen :-). 

Heb jij je ooit afgevraagd waar dat gaatje in vliegtuigramen voor was?

Bron, bron
Beeld: youtube