Lifestyle

Open dagen: waar moet je op letten?

Keuzes maken is niet makkelijk, vooral niet als de beslissing je toekomst kan bepalen. Het was al een hele klus om een middelbare school te kiezen, maar als je een vervolgopleiding wil doen sta je weer voor een belangrijke keuze. Er zijn zoveel opties, wat moet je in godsnaam kiezen?! Soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Om je te helpen hebben wij een aantal dingen over open dagen op een rij gezet, waar je op moet letten bijvoorbeeld. Lees snel verder!


Bron

Pffff, zoveel keus! Tegenwoordig zijn er zoveel studies, dat het moeilijk is om te kiezen wat je gaat doen. Gelukkig zijn er open dagen zodat je kennis kunt maken met de opleidingen waar je geïnteresseerd in bent. Je moet tenslotte weten of de school wel bij je past! Maar voordat je naar zo'n open dag gaat, is het wel zo slim om je goed voor te bereiden. Het gebeurt al gauw dat je op de dag zelf overrompeld bent door alle informatie en niet meer zo goed weet waar je op moet letten, daarom is het goed om vooraf even te bedenken wat je wil weten. 

Wanneer zijn de open dagen?
Het verschilt per opleiding en niveau wanneer de open dagen zijn. Sommige open dagen zijn al in januari, maar de meeste open dagen worden in februari en maart georganiseerd. Het is handig om een lijstje te maken met opleidingen waar je geïnteresseerd in bent en er de data van de open dagen bij te zetten. Zet deze data ook in je agenda!
Hier vind je een heel handig overzicht van alle opleidingen met de data van de open dagen. 

Waar moet je op letten?
Toelating
– Wat zijn de toelatingseisen?
– Wat kan ik daar eventueel aan doen als ik er niet aan voldoe?
– Wordt er na een jaar een bindend studieadvies gegeven? 
– Wat is het verschil met deze opleiding op deze instelling in vergelijking met andere instellingen?
– Wat is de startdatum?
Studie
– Wat leer je in de propedeuse (het eerste jaar)?
– Welke vakken krijg je? 
– Zijn het vooral theoretische of praktische vakken? 
– Moet je (een deel) verplicht aanwezig zijn?
– Hoe vaak heb je tentamens?
– Werk je veel alleen of werk je in groepjes? 
– Krijg je hulp als je moeite hebt met leren of huiswerk maken?
Mogelijkheden
– Is het mogelijk om te studeren of stage te lopen in het buitenland? 
– Moet je stage lopen? Zo ja: hoe lang en moet je zelf iets zoeken? 
– Welke beroepen kun je uitoefenen als je de studie hebt afgerond? 
Persoonlijk
– Hoe is de sfeer op de school?
– Zou je wel in de stad willen wonen?
– Is het moeilijk om een kamer te vinden en is het wel betaalbaar? 
– Hoe zijn de mensen? 
– Welke voorzieningen (sportschool, bibliotheek, internet etc.) zijn er?
– Welke studieverenigingen zijn er? 
– Wat wordt er buiten school georganiseerd? Is er bijvoorbeeld een kamp of worden er feestjes georganiseerd?

Je kunt de lijst aanvullen met vragen die je zelf belangrijk vindt. Blijft een vraag onbeantwoord of is iets niet helemaal duidelijk? Wees niet bang om een leerkracht of student aan te spreken, daar zijn ze tenslotte voor. O ja, neem ook brochures mee als die er zijn, dan kun je alle informatie na afloop nog even doorlezen en lees je misschien wel iets wat je nog niet wist over de opleiding.

Ben je er na een open dag nog steeds niet helemaal over uit? Dat is helemaal niet erg! Sommige mensen weten van jongs af aan al wat ze willen worden, anderen weten dit pas later. Misschien had je verwacht dat je na de open dag(en) meteen zal weten of een opleiding niks is of dat het juist de perfecte keus voor je is, maar dat is lang niet altijd zo. Laat alles even goed bezinken en weeg dan alle plus- en minpunten tegen elkaar af. Onthoud ook dat geen school perfect is en dat er altijd dingen zijn die je misschien minder leuk vindt! One way or another kom je wel op het juiste pad terecht :-). 


Bron

Naar welke open dagen ga jij? Waar ga jij op letten? Of waar heb jij op gelet toen jij de open dag van je studie bezocht?

Bron: tkmst, hva, han

Bedankt voor de tip Lieselot!

Pin je inspiratie in Girlscene's Pinbook