Lifestyle

Een studentenvereniging iets voor jou?

Je gaat natuurlijk studeren om je diploma te halen, maar er komt veel meer bij kijken. Naast studeren wil je ook feesten, vrienden maken, sporten en ga zo maar door. Een studentenvereniging is voor sommige meiden een uitkomst. Een anonieme Girlscene-lezeres vertelt over haar ervaring met een christelijke studentenvereniging.

Wat is eigenlijk een studentenvereniging?
Een studentenvereniging is een groep studenten die een bepaalde interesse delen. Om lid te worden moet je student zijn.


Bron

Je hebt allemaal soorten studentenverenigingen:
– Een studentensportvereniging
– Een studievereniging
– Een studentengezelligheids- vereniging
Maar ook een verenging die achter een bepaald principe staat. dat kan zijn een religie, politieke opvatting et cetera. Daarnaast is er ook weer onderscheid tussen HBO en WO studentenverenigingen.

Zelf zit ik op een christelijke studentenvereniging. Dat betekent dat je naast alle feestjes en gezelligheid ook samen een stukje tijd hebt voor God.

Wat doe je op een studentenvereniging?
– We hebben een soos. Bovenin een café in de stad, huren wij een ruimte af, dat onze soos heet. Daar is een bar, een draaitafel en tot in de late uurtjes gezelligheid op de donderdagavond.
– Veel gezellige activiteiten, zoals samen op kamp, samen sporten, samen een dagje naar het strand. Eigenlijk van alles!
– Onze vereniging doet zelfs mee met het jaarlijkse PVT (paasvolleybaltornooi).
– We hebben jaarlijks een zeilweekend (zeilen met iedereen die mee wilt).
– We hebben jaarlijks een liftweekend (liften met een klein groepje studenten van de verenging naar bijvoorbeeld Parijs).
– ALV's (vergaderingen tot diep in de nacht).
– Dies (het chique gala van het jaar, op een prachtige locatie, iedereen volgens het protocol gekleed, echt super leuk!).
– Bij mijn studentenvereniging doen we dus ook Bijbelstudie samen. Dit is erg leuk, omdat je dan met mensen van je eigen leeftijd en leeftijdsfase allemaal geloofs/levensvragen samen kan bespreken. Erg leerzaam, diepgaand en interessant!

Kortom we hebben ontzettend veel leuke dingen. Onze standaard avond in de week is donderdag. Dan komen we samen. Eerst eten we gezamenlijk bij iemand, in een studentenflatje bij iemand thuis. De één kookt, de ander zorgt voor drinken, de ander voor wat lekkers. Daarna doen we altijd even een rondje met hoe het gaat met iedereen, daarna doen we Bijbelstudie, dan nog even chillen en wat drinken, tenslotte gaan we rond een uurtje of half twaalf richting de stad, naar onze sociëteit!


Bron

Hoe ziet een vereniging eruit?
De meeste verenigingen zijn opgedeeld in disputen. Dit komt omdat de hele vereniging meestal kan variëren van 30 tot 400 leden. Als je 400 leden hebt, dan kun je ze natuurlijk nooit allemaal tegelijk leren kennen, daarom zijn er disputen. Daarnaast ziet elke vereniging er weer anders uit. De ene is heel klein, erg close en actief. Op een andere studentenvereniging heb je soms wel 200 actieve leden. Wij zijn als vereniging ook erg studentikoos, dat betekent: altijd jasje dasje! Super leuk en netjes. Daarnaast heb je een bestuur van de vereniging. Ook dit zijn weer studenten zelf van de vereniging. Een bestuur bestaat bijvoorbeeld uit een voorzitter, een notulist, een penningmeester, dispuutcoördinator etc. Maar ook dit verschilt weer per vereniging. Ook heb je weer binnen de vereniging commissies waar alle leden in kunnen komen. Zo heb je bijvoorbeeld een promotiecommissie (die nieuwe leden binnenhaalt) een sooscommissie (die moet zorgen dat er genoeg drank is in de soos en er iemand achter de bar staat), Diescommissie (die regelt elk jaar het gala), de protocolcommissie (die zorgt dat er goede regels zijn en dat die regels worden nageleefd), Kledingcommissie (die bepaalt de kledingvoorschriften etc). En noem maar op! Er zijn tal van commissies waar je bij kunt.

Ben je veel tijd kwijt aan je studentenvereniging?
Het hangt er van af hoeveel tijd je er zelf in wil steken. Je bent nergens toe verplicht. Kijk als je 10 keer niet komt, krijg je wel een belletje met; hee waar blijf je nou? Maar je wordt nergens op absent gemeld als je een (paar) keer niet kan.
Ontgroening
Wij hadden op onze vereniging ook een ontgroening! Hierin verschillen verenigingen enorm met elkaar. Bij de één moet je tien dagen lang letterlijk overleven, terwijl het bij de andere niet veel voorstelt. Maar ontgroening heeft altijd een doel! Het is niet om studenten eens even flink te pesten. Het doel: stel je gaat bij een vereniging, je ziet nieuwe mensen en je leert de groep kennen. Dan trek je automatisch naar een paar mensen met wie het klikt, met wie je het kan vinden. Dat is opzich geen punt, hartstikke logisch zelfs! Maar bij een ontgroening MOET je het wel samen doen en word je echt een hechte groep, want je kunt (serieus!) niet overleven zonder elkaar. Soms moet je er even doorheen, maar de ontgroeningscommissie zal je nooit meer naar beneden halen dan je aankunt! Als jij je grens duidelijk aan geeft, dan moeten zij daar wel naar luisteren. Achteraf kun je er trouwens wel enorm om lachen! Al die grappige verhalen die je aan mensen kunt vertellen, idiote dingen die je moest doen of hebt meegemaakt. Houd het doel voor ogen!
 
Voordelen van een studentenvereniging:
– Je leert snel veel nieuwe mensen kennen in de stad waarin je gaat studeren.
– Je krijgt snel een hechte groep vrienden erbij (dit betekent niet dat (alleen) vriendloze mensen bij een vereniging gaan, helemaal niet zelfs! Maar gewoon mensen die het leuk vinden ook anderen te leren kennen en samen leuke dingen willen doen).
– Je komt makkelijk en snel aan een kamer! Als je gaat studeren en je moet ver reizen, dan zijn connecties erg belangrijk voor het krijgen van een kamer! Lid van een studentenvereniging, dan heb je er zo een. En dat ook nog eens met studenten die je al kent van je vereniging!
– Je hebt ontzettend veel leuke activiteiten waar je aan deel kunt nemen.
– Het maakt je studententijd enorm tof, naast alleen maar studeren!
 
Dit is nog een filmpje van mijn vereniging:
Watch on YouTube
Is een studentenvereniging iets voor jou? Of moet je er niet aan denken?
 
Bedankt voor je verhaal, anonieme Girlscene-lezeres!