Direct naar content
Lifestyle

Danger zone: wist je dat slapen met je telefoon naast je best gevaarlijk is?

Pien
Pien Leestijd: 3 minuten
Scène uit Never Have I Ever waar Devi en Paxton naast elkaar in bed liggen.
Afbeelding: Never Have I Ever

We leggen ’m naast ons hoofdkussen, op het nachtkastje of zelfs onder ons kussen: onze telefoon. Handig als wekker of voor dat laatste appje, maar wist je dat slapen met je telefoon zo dichtbij best gevaarlijk kan zijn?

Een late-night scroll

We weten allemaal dat het eigenlijk niet goed is voor onze slaap, maar we doen het tóch. Even snel nog die ene story checken, of verdwalen in de zoveelste TikTok-video. En als we onze ogen bijna niet meer open kunnen houden, leggen we onze telefoon gewoon naast ons op het nachtkastje – of gewoon onder ons kussen. Maar wist je dat slapen met je telefoon naast je niet alleen slecht is voor je nachtrust, maar zelfs gevaarlijk kan zijn?

LEES OOK: Wat?! Dit is hoeveel kilometer we per dag scrollen

De effecten van slapen met je telefoon naast je

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de mensen slaapt met hun telefoon binnen handbereik. Best logisch ook, want we gebruiken ‘m als wekker, muziekspeler, dagboek en sociale lifeline in één. Maar het heeft ook nadelen.

1. Straling

Je telefoon zendt radiofrequente straling uit. Je lichaam neemt daar een beetje van op – vooral als je ‘m dicht bij je hoofd houdt, zoals onder je kussen. Wetenschappers onderzoeken nog steeds of dit op lange termijn schadelijk is, maar er zijn aanwijzingen dat het mogelijk in verband staat met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en misschien zelfs een verhoogd risico op kanker.

2. Kans op brand

Opladen onder je kussen? Niet doen. Een oververhitte batterij kan vlam vatten. Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt, is het écht gevaarlijk.

3. Slechter slapen door blauw licht

Je scherm straalt blauw licht uit, wat de aanmaak van melatonine (je slaaphormoon) verstoort. Daardoor denkt je lichaam dat het nog geen bedtijd is, en val je moeilijker in slaap. Je wordt ook vaker wakker en voelt je de volgende dag minder uitgerust.

4. Verstoord slaapritme

Je biologische klok is gevoelig voor licht en geluid. Dus als je midden in de nacht een melding krijgt of je scherm oplicht, raakt je slaapritme in de war. Gevolg: onrustig slapen, lichter slapen of vaker wakker worden.

5. Je hersenen blijven “aan” staan

Zolang je telefoon naast je ligt, blijf je onbewust alert. Je bent geneigd om elk geluidje te checken, of zelfs in je slaap te reageren op meldingen. Dat maakt je slaap minder diep – en dus minder herstellend.

Wat kun je dan beter doen?

Hoewel slapen met je telefoon naast je dus niet erg slim is, hoef je je telefoon gelukkig echt niet meteen de deur uit te doen. Met een paar simpele aanpassingen kun je al veel doen om je nachtrust te verbeteren.

1. Leg je telefoon verder weg

Laat je telefoon ‘s nachts op je bureau liggen of in een andere kamer. Zo voorkom je dat je er midden in de nacht naar grijpt, of wakker wordt van een melding.

2. Gebruik een ouderwetse wekker

Je telefoon als wekker gebruiken betekent dat je hem bij je houdt, en dat vergroot de kans dat je nog even blijft scrollen.

3. Zet je meldingen uit

Gebruik de ‘Niet storen’-functie of vliegtuigmodus als je slaapt. Zo word je niet wakker van onnodige geluidjes of lichtflitsen.

4. Gebruik nachtmodus

Als je echt niet zonder je telefoon kunt voor het slapengaan, gebruik dan de nachtmodus. Die vermindert het blauwe licht en is iets vriendelijker voor je ogen (en je melatonine). LEES OOK: Ken je het fenomeen slaap-appen? Dit is hoe we berichten sturen in onze slaap

▼ scroll verder ▼

Bron: Health