Food

10 x feitjes over waarom groene thee zo goed voor je is

Groene thee is goed voor je body, dat wist je vast wel. Maar wist je ook wat het verder allemaal voor je doet? Wat doet het precies met je lichaam? En voor welke kwaaltjes is het nu de oplossing? Wij zochten het uit…

groene thee voeding

Dat groene thee goed voor je is heb je vast wel eens in de wandelgangen opgevangen. Het is lekker, makkelijk en blijkbaar ook gezond. Maar waarom is het nu eigenlijk zo goed voor je?

1. Groene thee is fantastisch voor je metabolisme. Er zit namelijk een stofje, genaamd ‘polyphenolen’ in. Dat stofje zorgt ervoor dat vet wordt geoxideerd en eten minder snel in calorieën wordt omgezet.

2. Wetenschappers zeggen dat de thee hartkwalen kan voorkomen. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten hun werk blijven doen en het voorkomt ook bloedpropjes in de bloedvaten rond je hart.

3. Ook werkte groene thee voor mensen met een snel schommelende bloedsuikerspiegel. Groene thee reguleert namelijk het glucoseniveau in je bloed en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet extreem snel stijgt nadat je iets eet. Een schommelend bloedsuikerspiegel kan bijvoorbeeld zorgen voor gewichtstoename, vermoeidheid en acné.

4. Nog een reden waarom groene thee in jouw dagelijkse menu voor zou moeten komen: het verkleint het risico op kanker aanzienlijk, doordat het kankercellen doodt zonder dat het de gezonde delen van de cel aantast. Wauw, kom maar door met die pot thee!

5. Groene thee verlaagt slecht cholesterol en zorgt voor een betere verhouding tot slecht en goed cholesterol. Misschien maak je je op dit moment nog helemaal geen zorgen over je cholesterol. Het is meestal iets waar oudere mensen zich zorgen om moeten maken. Maar als je nu al gezond leeft is de kans heel groot dat je er later een stuk minder last van hebt. Thee heeft meerdere invloeden op je lichaam. Je leest het hier.

6. Wetenschappers denken dat groene thee de ziekte van Alzheimer en Parkinson vertraagt. Uit onderzoek met muizen blijkt dat het hersencellen beschermt tegen afsterven én aangetaste hersencellen juist weer gezond maakt. Wauw!

7. Uit onderzoek blijkt dat de antioxidant ‘catechin’, dat zich in thee bevindt, bacteriën doodt die zorgen voor keelontstekingen, gaatjes in je tanden en andere mondzorgen.

8. Thee ‘catechins’ werken sterk antibacterieel en antivirus. Ze hebben bij veel kwaaltjes een genezende werking. Ook de verspreiding van ziekten gaat hierdoor minder snel.

9. Groene thee is ook een fijne antidepressiva. Theanine is een aminozuur dat zich van nature in theeblaadjes bevindt. De substantie geeft een relaxend en rustgevend effect en dat kan in zijn voordeel werken voor theedrinkers. Ben jij ook een echte theeleut? Dan herken je dit vast ook.

10. Groene thee helpt rimpels en andere tekenen van huidveroudering tegen te houden. Dit komt doordat het veel antioxidanten bevat en ook een ontstekingsremmende werking heeft. Zowel onderzoek met dieren als met mensen heeft uitgewezen dat als je het groene goedje gebruikt op de huid, het zorgt voor verminderde huidschade door de zon. Yay voor groene thee!