Lifestyle

5 tips om een goede indruk te maken bij je sollicitatie

tips-sollicitatie

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek voor je droombaan? Dan is het belangrijk om niet alleen te zorgen dat je CV en motivatiebrief in orde zijn, maar ook dat je er goed uitziet. Het gezegde "je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken" geldt namelijk zeker bij sollicitaties. Als je weet dat je uiterlijk goed is, voel je je zelfverzekerd. Met die uitstraling kun jij je onderscheiden en maak je de kans dat je wordt aangenomen veel groter. Met deze vijf tips helpen wij jou om er op en top uit te zien bij jouw sollicitatie.

1. Bril of lenzen

Ben jij een brildrager? Helemaal goed, want een bril staat zakelijk. Maar als je je prettiger voelt met lenzen, dan is dat ook geen probleem. Zorg er wel voor dat je goede contactlenzen hebt en dat je er al aan gewend bent. Zo zie je alles optimaal en heb je geen last van tranende of brandende ogen. Lenzen bestellen doe je heel gemakkelijk online, dus heb je ze op tijd in huis voor je sollicitatiegesprek.

2. Outfit

De keuze van je outfit is deels bepalend voor die eerste indruk. Denk daarom na over wat passend is voor het bedrijf waar jij gaat solliciteren. Voor de zakelijke sector kies je bijvoorbeeld voor een pantalon met blouse of colbert, gecombineerd met nette schoenen. Solliciteer jij bij een creatief bedrijf? Dan kun je vaak wat meer experimenteren met jouw outfit met een sprekend kleurtje of een toffe print. Kijk ook eens op de website van het bedrijf of ter plekke om te zien wat jouw toekomstige collega’s dragen.

3. Make-up

Met make-up zorg je ervoor dat jij er verzorgd uitziet en dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Maar houd het subtiel. Te dikke make-up heeft juist het omgekeerde effect. Kies liever voor een goede basis, zoals concealer en poeder, of tinted moisturizer. Verder een neutrale lipstick en breng eventueel wat mascara aan op de wimpers om je ogen wat meer te laten spreken.

4. Accessoires

Accessoires kunnen ervoor zorgen dat je outfit net even wat meer pit krijgt. Bij sollicitaties geldt echter wel: less is more. Kies daarom voor één of twee subtiele accessoires die jouw outfit afmaken, zoals een mooie armband of horloge.

5. Je houding

Je houding kan veel invloed hebben op hoe je overkomt tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg er daarom voor dat je rechtop zit of staat, kijk de ander aan tijdens het gesprek en probeer zo min mogelijk te wiebelen met benen of handen (nervositeit ligt op de loer!). Door rustig en zelfverzekerd over te komen maak je een goede indruk op je potentiële werkgever.

Tot slot willen we je nog één belangrijke tip meegeven: zorg ervoor dat je jezelf blijft! Het is natuurlijk belangrijk om er goed uit te zien en een goede indruk achter te laten, maar uiteindelijk gaat het erom dat jij bij het bedrijf past en andersom. Blijf daarom altijd trouw aan jouw eigen stijl en draag kleding waar jij je prettig in voelt. Veel succes met solliciteren!

Must reads 👀