Food

Aha: hierom kunnen sommige mensen niet tegen pittig eten

Roos-Sanne

Een lekkere curry of pittige kip; sommige mensen vinden het héérlijk, terwijl bij anderen het zweet al uitbreekt bij het lezen van deze woorden. Maar hoe kan het dat er mensen zijn die zó slecht tegen pittig eten (of drinkenfor that matter) kunnen? Kan je eraan wennen of kun je hier echt niks aan doen?

Dit is de reden dat sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen

Voor eens en voor altijd een antwoord op de vraag of je pittig kan léren eten!

 

Pijn bij pittig eten

Mensen die niet tegen pittig eten kunnen hebben vaak een pijnlijk, brandend gevoel op hun tong. Deze pijn is alleen niet echt! Het is een trucje van je hersenen dat je laat denken dat het pijn doet, terwijl dit dus helemaal niet zo is. Dit gevoel ontstaat door één van de moleculen in hete pepers, capsaïcine. Wanneer dit op je tong in actie komt, ontstaat er dus dat brandende gevoel. Je tong staat dus niet echt in de fik! Maar hoe kan het dat de één hier veel meer last van heeft dan de ander?

 

Aangeleerd

Je voorliefde voor pittig eten is aangeleerd. Van nature kan niemand goed tegen pittig eten namelijk. Mensen die van kinds af aan al vaak pittig eten hebben dat brandende gevoel veel minder of zelfs niet. Dit komt door een neurotransmitter die in die hete peper zit: substance P. Die is verantwoordelijk voor het sturen van pijnprikkels naar je hersenen, die ‘uitgeput’ raakt door de moleculen uit pittig eten. Mensen die vaak pittig eten, kunnen hier dus veel beter tegen. Maar iedereen kan het leren! Of je het wilt is een ander verhaal natuurlijk.