Lifestyle

Aan deze symptomen kan je herkennen dat je verlatingsangst hebt

Iedereen is wel eens bang om iemand te verliezen waar je van houdt. De één voelt deze angst alleen als het een realistisch scenario is, de ander is juist constant bang om iemand te verliezen, ook als daar helemaal geen aanleiding toe is. Als jij die laatste bent bestaat de kans dat jij verlatingsangst hebt. Dit zijn een paar symptomen waaraan verlatingsangst te herkennen is.

Hieraan merk jij of je verlatingsangst hebt

Het kan heel moeilijk zijn om met verlatingsangst te leven. Als jij jezelf herkent in de onderstaande symptomen bestaat de kans dat jij hier last van hebt.

Wat is verlatingsangst?

Als je verlatingsangst hebt, ben je bang dat iemand waarvan je houdt je gaat verlaten. Het is juist precies het tegenovergestelde van bindingsangst. Het kan zijn dat je bang bent dat iemand overlijdt, dat je partner je gaat verlaten of dat een vriend/vriendin ineens besluit geen contact meer te zoeken. Je kan dus verlatingsangst hebben bij iedereen waar je van houdt. Je kan lichte verlatingsangst hebben, maar het kan ook heftigere vormen aannemen. Als je hier last van hebt kun je hulp krijgen van een psycholoog

Paniek als jullie niet samen zijn

Wanneer jij en degene die je bang bent om te verliezen niet samen zijn kan het zijn dat je in paniek raakt. Op zo’n moment lijkt de angst om diegene te verliezen ineens veel realistischer.

Je wilt niet weg van diegene

Al is het maar een halfuurtje om even snel naar de supermarkt te gaan, eigenlijk wil je de plek waar hij/zij is helemaal niet verlaten.

Bang om alleen te zijn

Het kan zijn dat je bang bent om in een omgeving te komen waarin jouw geliefde niet is als je bijvoorbeeld een feestje hebt van iemand die je niet (zo goed) kent, waar hij/zij niet mee naartoe kan.

Niet alleen willen slapen

Vooral als je bang bent om je partner te verliezen kan het zijn dat je niet zonder diegene wilt slapen. Al is het maar één nachtje, je kan het gewoon niet uitstaan. 

Nachtmerries

Het kan zijn dat je nachtmerries ervaart waarin iemand je verlaat. Vaak is die droom gebaseerd op de angst die jij in het echte leven voelt.

Jaloezie

Als je verlatingsangst hebt kan het zijn dat je bang bent dat iemand je verlaat voor iemand anders. Hierdoor kan je extreem jaloers gedrag vertonen, zelfs wanneer dit totaal niet nodig is.

Lichamelijke klachten

Je kan last krijgen van lichamelijke klachten als jullie niet samen zijn. Zo zie je maar weer hoe krachtig dingen die in je hoofd zitten nou eigenlijk echt zijn.

Bang dat jóú iets overkomt

Een ander symptoom van verlatingsangst is dat jou iets overkomt, waardoor jij en je geliefde gescheiden worden. Verlatingsangst is dus niet alleen de angst dat iemand jou verlaat, het kan ook zijn dat je bang bent dat jij noodgedwongen iemand moet verlaten.

Overbezorgd

Als je verlatingsangst hebt kan het zijn dat jij heel erg bezorgd om de ander bent, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Als diegene jou misschien nét iets te lang niet heeft geappt of niks van zich laat horen gaat er meteen de worst case scenario door jouw hoofd.