Lifestyle

7 dingen die je moet weten wanneer je voor het eerst naar een psycholoog gaat

Alle eerste keren zijn spannend of eng. Of het nou je eerste keer naar de middelbare school is, eerste keer naar je nieuwe werk, eerste zoen of je eerste keer de liefde bedrijven. Ook de eerste keer naar therapie of een psycholoog is erg spannend. Twijfel je om de stap te zetten? Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten voordat je je eerste afspraak maakt en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

#1. Denk niet dat je gek bent
Niemand is perfect en dat verwacht je therapeut ook écht niet van je. Het is juist supergoed dat je de stap durft te zetten naar therapie en dus hard aan het werk bent voor je nieuwe leven. Verandering komt met vallen en opstaan. Je hoeft ook echt niet eerste wereldproblemen te hebben om op een gesprek te komen. Als jij ergens mee zit is het helemaal niet gek of raar als je hierover wilt praten.

#2. Vertrouwen is the key
Vertrouwen is alles in therapie. Dat weet ook je therapeut. Als jij je niet op je gemakt voelt na een paar sessies, zeg het hem/haar dan en ga opzoek naar een andere. Het belangrijkste is dat jij je doelen haalt en jij je beter gaat voelen. Luister naar je gevoel. 

#3. Een therapeut zegt niet wat je moet doen
Het is de bedoeling dat je therapeut jouw inzichten geeft. Hij heeft niet alle antwoorden, maar maakt samen met jouw hypotheses waardoor jij tot je eigen conclusies en inzichten komt. De therapeut of psycholoog helpt je bij je zoektocht, maar zegt je niet wat je moet denken/geloven/doen. 

#4. Een therapeut is er niet om je advies te geven
Hij is er om zijn kennis met jou te delen zodat jij je eigen keuzes kan maken. Door je eigen keuzes te overdenken en te maken groeit je zelfvertrouwen

#5. Wees niet bang voor je emoties
Misschien vind je het allemaal een beetje eng en dat is helemaal niet erg. Therapie is de perfecte plek om te leren hoe je je emoties uit. Als je leert hoe je je negatieve gevoelens verwerkt samen met iemand anders, kan je er ook met anderen beter over praten. Zo zal je merken dat je bij je vriendinnen of thuis ook eerder je hart lucht en een sterkere band met iemand kan opbouwen.

#6. You deserve to be happy
Hallo, natuurlijk is blijdschap niet alleen voor speciale mensen, jij verdient het ook om blij en gelukkig te zijn. Iedereen heeft spijt van dingen, dingen die we hebben gedaan, mensen die we hebben gekwetst of die ons hebben gekwetst. Je verdient het net zo goed als ieder ander om vrolijk te zijn en lekker in je vel te zitten. 

via GIPHY

#7. Je therapeut lost je problemen niet op. Jij doet dat.
Hij zorgt ervoor dat je dingen helder ziet en begrijpt en je samen een plan van aanpakt maakt. Denk dus niet dat hij een magische pil heeft die al je problemen oplost. De snelste manier om van A naar B te komen is actie. Als je iedere keer braaf naar therapie gaat maar daar voor de rest niks mee doet, zal je weinig resultaat zien. Je moet toch echt zelf doen. 

Bron: self.com, famme.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀