Love

Oh, oh: een knipperlicht relatie heeft geen goede invloed op je gezondheid

Ross en Rachel, Blair en Chuck, Tessa en Hardin: in bijna elke film en serie worden we wel geconfronteerd met knipperlichtrelaties. In die tv-series en films worden die relaties afgeschilderd als ‘meant to be’. Nu blijkt uit onderzoek dat knipperlichtrelaties juist een negatief effect hebben op je gezondheid. Wij wilden er graag meer over weten en dus gingen we op onderzoek.

Een knipperlichtrelatie heeft een slechte invloed op je gezondheid

Tijd dus om die ex deze keer echt te blokkeren. Dan voel je je daarna weer een stuk beter.

Het onderzoek

Volgens Science Daily is 60% van de volwassenen wel eens teruggegaan naar hun ex. In een onderzoek van de University of Missouri-Colombia zijn 500 koppels bestudeerd (zowel hetero als LGBTQ+). Kate Monk, assistant professor van de Human Development and Family Science vertelt over de uitkomst van het onderzoek: “Mensen die zichzelf regelmatig bevinden in knipperlichtrelaties, hebben meer psychologische stress zoals depressie en angst. Mijn advies is dat deze mensen zich moeten afvragen wat de kern van het probleem is. Vaak zie je dat er een vertrouwensbreuk is. Als er open en eerlijk wordt gesproken over het probleem, kan het koppel de nodige stappen ondernemen om hun relatie te behouden of veilig te beëindigen.” 

Verslaafd aan alle drama?

Uit het onderzoek blijkt dat de negatieve gevolgen zo slecht voor je gezondheid zijn, dat koppels in een knipperlichtrelatie serieus moeten overwegen hun relatie te beëindigen – voor eens en altijd, dus. In knipperlichtrelaties is er meer mishandeling, slechtere communicatie en minder commitment. Een break-up doet ontzettend veel pijn, het klinkt ook niet gek dat als je dit onnodig vaak meemaakt, deze slechte invloed heeft op je mentale gezondheid. Deze toxic situatie kan er ook voor zorgen dat jij verslaafd raakt aan alle drama tussen jou en je partner. Vooral als jullie steeds om dezelfde reden uit elkaar gaan, is het beter om jullie relatie maar definitief te beëindigen. Het lijkt er niet op dat jullie er nog uit gaan komen, dus doen jullie jezelf en elkaar alleen maar onnodig pijn.   

Een break kan wél werken

Knipperlichtrelaties zijn dus slecht voor de mentale gezondheid. Maar na een keer uit elkaar gaan weer terug bij elkaar komen, kan wel een positief effect hebben op jullie relatie. Het kan ervoor zorgen dat jullie relatie meer gewaardeerd wordt, meer inzet en meer commitment naar je partner. Soms kan een pauze in jullie relatie dus goed zijn, maar als die ene pauze verandert in een knipperlichtrelatie weet je dat het foute boel is.  

 

Lees ook:

Deze vijf typische dingen doe jij als single vrouw wél na werktijd

Deze bestemmingen zijn ideaal voor een stedentrip met vriendinnen

Must reads 👀