Food

WHO KNEW: Pasta eten is goed om af te vallen

Ben jij ook een grote pastaliefhebber, maar zegt je dieet doorgaans dat je dat beter kan schrappen? Dan hebben we goed nieuws. Pasta is namelijk helemaal niet slecht voor het verliezen van gewicht, maar juist super goed. Who knew!

De decembermaand staat er om bekend dat we niet alleen worden verwend met cadeautjes maar ook met heel veel lekker eten. Dat we dus een paar kilootjes zijn aangekomen in januari is dus niet zo gek, maar ze eraf krijgen is vaak wat lastiger. Omdat het algemeen bekend is dat je van koolhydraten aankomt, is pasta vaak het allereerste wat we schrappen. Maar nu hebben wij een cadeautje voor jou: pasta helpt je namelijk juist als je wil afvallen. Wiehoe!

Hè? Maar pasta was toch juist de dooddoener tijdens het afvallen? Nope, dat ligt dus heel anders dan we dachten. Dit blijkt uit een recentelijk onderzoek dat gepubliceerd is door BMJ Open. Hier werd geconstateerd dat pasta er helemaal niet voor zorgt dat je BMI stijgt, maar je juist helpt bij het afvallen. Pretty good news voor op je maandag. 

Tijdens het onderzoek van BMJ Open werd er gekeken naar het effect van pasta op je lichaamsgewicht en lichaamsvet. Ze voerden dertig willekeurige proeven uit met 2500 mensen, en gaven de deelnemers de opdracht om drie keer per week pasta te eten in plaats van bijvoorbeeld aardappelen. En wat bleek? Pasta speelde geen rol in de gewichtstoename of toename van lichaamsvet. Sommige mensen waren zelfs afgevallen! Klinkt als muziek in de oren, right?

De reden dat pasta je helpt met afvallen heeft te maken met een lage glycemische index, ook wel aangeduid met de afkorting GI. De glycemische index geeft een inschatting van de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt als je koolhydraten hebt gegeten. Als de glycemische index dus laag is, betekent dit dat er een kleinere toename is van de bloedsuikerspiegel. En dus val je sneller af. 

Toch betekent dit niet dat je elke soort pasta kan eten zonder aan te komen. De pastasaus maakt namelijk groot verschil. Kant-en-klare sauzen zitten vaak vol met suikers en zout, en helpen je dus niet bij het afvallen. Wij zijn in ieder geval blij dat we pasta niet meer hoeven te schrappen tijdens onze dieetweken. Bring us the pasta!

Lees ook:

Fijn receptje: zo maak je een creamy pasta met citroen en artisjokken

Smullen! Wij verzamelden 5 x de meest lekkere risotto recepten