Food

Smullen! Wij verzamelden 5 x de meest lekkere risotto recepten

Risotto is een Italiaans rijstgerecht en we love it! Het vereist vaak wel een beetje geduld en aandacht, maar dan heb je ook wat! Risotto is een perfect gerecht voor de koude dagen en je kan het goed voor een groep maken. Wij hebben vijf lekkere risotto gerechten voor je uitgezocht. Enjoy 🙂

Risotto met kip

Wat heb je nodig?

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 125 g champignons
  • 300 g gerookte kip
  • 300 g risottorijst
  • 1 liter water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 150 ml witte wijn
  • 25 g boter
  • 75 g parmezaanse kaas

Bereiding van dit risotto recept:

Stap 1: Breng water in een grote pan aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Laat de bouillon op een klein pitje staan.

Stap 2: Snipper de ui en knoflook. Fruit de ui en knoflook in olie.

Stap 3: Voeg de risotto toe en bak deze 3 minuten tot hij glazig wordt. Blus de rijst af met wijn.

Stap 4: Als de wijn is opgenomen voeg je met een soeplepel de bouillon toe. Belangrijk is dat je blijft roeren.

Stap 5: Snijd de courgette en de champignons in stukjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de courgette. Blijf ondertussen bouillon toevoegen aan de risotto. Doe de champignons bij de courgette en bak deze ook eventjes mee.

Stap 6: Na 25 minuten is de risotto ongeveer klaar. Snijd de gerookte kip in stukjes en voeg de kip, courgette en champignons toe aan de risotto. Mix tot een geheel. Maak tot slot de risotto smeuïg door boter en parmezaan toe te voegen. Eetsmakelijk!

Variatie tip: garnalen in plaats van kip, leuk voor de pollotariër 😉

Lekkere risotto recepten

Snelle risotto 

Wat heb je nodig?

  • 420 g eekhoorntjesbrood risotto rijst
  • 300 g snoeptomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g verse spinazie
  • 50 g boter (ongezouten)
  • 40 g parmezaanse kaas (gemalen)

Bereiding van dit risotto recept:

Stap 1: Bereid de risotto zoals beschreven staat op de verpakking

Stap 2: Halveer de tomaten en snijd de knoflook. Verhit boter in een pan en bak de knoflook 1 minuut. Voeg daarna de tomaten toe en bak ze 5 minuten.

Stap 3: Voeg de spinazie bij de risotto en wacht tot alle blaadjes zijn geslonken. Haal de pan van het vuur en voeg twee derde van de kaas toe en de boter. Schep de tomaten door de risotto en serveer met parmezaan. Bon appétit!

Risotto met broccoli 

Wat heb je nodig?

  • 1,5 liter water
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 375 g broccoli
  • 1 ui
  • 2 ansjovisfilets in olijfolie
  • 300 g risotto rijst
  • 7 g peterselie
  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie
  • 60 g gorgonzola

Bereiding van dit risotto recept::

Stap 1: Breng water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Laag staan op laag vuur.

Stap 2: Snijd de broccolisteel en de roosjes in kleine stukjes. Pel en snipper de ui. Bak de gehakte broccolisteel en de ui in olijfolie in een grote diepe pan op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.

Stap 3: Voeg roerend de ansjovis door de broccoli en ui en voeg daarna de rijst toe. Bak dit twee minuten.

Stap 4: Schep met een soeplepel bouillon beetje bij beetje bij de rijst. Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar. Blijf bij de rijst staan en roer regelmatig.

Stap 5: Voeg de broccoliroosjes toe aan de rijst. Maal de peterselie fijn met peper en zout tot het een pasta is. Pers de citroen boven de pasta uit en voeg extra verge olijfolie erdoor.

Stap 6: Strooi de kaas over de risotto, pers de rest van de citroen uit, en meng alles door elkaar. Voeg eventueel een extra lepel bouillon toe om de risotto lekker smeuïg te maken. Laat de risotto 2 minuten met de deksel erop rusten. Daarna serveer je de risotto. buon appetito

Lekkere risotto gerechten

Risotto carbonara

  • 200 g spekblokjes
  • 300 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 3 el olijfolie
  • 2 groentebouillon blokjes’
  • 30 g parmezaanse kaas
  • 80 ml kookroom
  • 2 el oregano
  • 2 eierdooiers
  • Peper en zout

Bereiding van dit risotto recept:

Stap 1: Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan en voeg de spekjes toe. Bak ze knapperig en bruin. Laat de spekjes afkoelen op een stukje keukenpapier.  

Stap 2: Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan en voeg de risottorijst toe. Bak de risotto rijst 1 minuut. Voeg de witte wijn toe en kook tot de wijn bijna verdampt is.

Stap 3: Voeg met een soeplepel beetje bij beetje bouillon toe aan de rijst en blijf roeren. Na 20 minuten is de risotto rijst gaar.

Stap 4: Meng de eierdooiers en kookroom in een kom door elkaar.

Stap 5: Haal de pan risotto rijst van het vuur en roer de carbonara saus langzaam door de risotto. Blijf weer goed roeren en meng het tot een smeuïg geheel.

Stap 6: Voeg als laatste de parmezaanse kaas, peterselie en spekjes toe. Mix zodat het goed is verdeeld. Smakelijk!

Bron: 24Kitchen

Makkelijke risotto

Wat heb je nodig?

  • 1 kippenbouillonblokje
  • 750 ml heet water
  • 30 g boter (ongezouten)
  • 300 g risottorijst
  • 400 g gesneden prei
  • 500 g snoeptomaten
  • 100 g parmezaanse kaas

Bereiding van dit risotto recept:

Stap 1: Maak een bouillonnetje met het water. Laat het rustig sudderen en zorg ervoor dat het op temperatuur blijft

Stap 2: Verhit boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuten mee. Blijf regelmatig roeren.

Stap 3: Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de risotto en blijf roeren tot deze helemaal is opgenomen. Risotto heeft ongeveer 25 minuten nodig om helemaal gaar te worden

Stap 4: Snijd de prei en tomaten in eetbare stukken. Voeg de groente de laatste vijf minuten toe aan de risotto.

Stap 5: Rasp de parmezaan en schep de helft door de risotto. De rest bewaar je voor zelf service. Voeg eventueel nog wat peper toe.

Lees ook:

Dinner for two: 3 recepten om samen te koken met je lover

5 makkelijke recepten met bloemkoolrijst

Bron: Allerhande, 24KitchenBeeld: istock