Lifestyle

Welke soorten tuinverlichting zijn er?

Met behulp van tuinverlichting kun je ook ‘s avonds lekker in de tuin zitten. Tuinverlichting geeft daarnaast sfeer aan je tuin. Door je verlichting op de juiste plekken te plaatsen kun je bepaalde onderdelen van je tuin accentueren. Voordat je naar de winkel rent om tuinverlichting te kopen vind je hier eerst meer informatie over de soorten tuinverlichting die er zijn. 

Welke soorten tuinverlichting zijn er? 

Een staande lamp

Staande lampen zijn functioneel en worden meestal gebruikt om een pad of een terras te beschijnen. Met een staande lamp kun je zien hoe het pad loopt en kun je makkelijker zien waar het terras ophoudt. Staande lampen worden ook vaak als decoratie in de tuin gebruikt. Een staande lamp kun je ook gebruiken als decoratie in de tuin. Heb je bijvoorbeeld een stukje tuin over waar je niets mee doet? Zet er dan een mooie staande lamp neer om de leegte op te vullen. 

Spots

Als je van wat meer subtiele verlichting houdt kies, kies dan voor tuinspots. Met spots, kun je zoals het woord al zegt iets in de spotlights zetten. Spots zijn relatief kleine lampjes die je overal in de tuin kwijt kunt. Meestal worden ze alleen gebruikt om een bepaald onderwerp in de tuin te belichten, zoals een boom, een plant of een beeld. Spots zijn nooit zelf het onderwerp. Denk bij het uitzoeken van een spot goed na of de stijl en smaak goed bij jouw tuin past. Houd ook in je achterhoofd dat spots verschillende soorten licht kunnen produceren. Niet alleen de kleur van het licht is belangrijk, maar ook de felheid ervan en het bereik. Je kunt kiezen voor een brede lichtbundel of een smalle lichtstraal. 

Buitenverlichting met sensor

Buitenverlichting met een sensor maakt je leven gemakkelijk. Je hoeft de lamp zelf namelijk niet aan en uit te schakelen. Er zijn twee varianten. Buitenlampen met een bewegingssensor en buitenlampen met een schemerschakelaar. Bij een buitenlamp met een bewegingsmelder wordt de verlichting automatisch ingeschakeld zodra je in de buurt van de lamp komt. Als je je tuin alleen wilt verlichten om ‘s avonds te kunnen zien waar je loopt is deze manier van verlichten erg handig. Bij Nostalux vind je een ruim aanbod van buitenverlichting met sensoren. 

Inbouwspots

Inbouwspots ken je misschien al voor gebruik binnen in huis. Maar ook in de tuin kun je ze goed gebruiken. Je kunt een mooi effect creëren door zowel binnen als buiten grondspots te gebruiken. Het plaatsen van een inbouwspot in de tuin is makkelijk. Je pakt een schepje, graaft een kuil en klaar ben je. Zo kun je ook de bedrading mooi wegwerken. 

Lampen op tafel

Ook tafellampen kunnen heel leuk zijn in de tuin en brengen veel sfeer. Zeker als je geen zin hebt om kabels te leggen en je hebt een kleine tuin is een tafellamp een goede oplossing. In plaats van lampen op tafel kun je ook kaarsen gebruiken. Kaarsen zijn gezellig en romantisch en maken de sfeer.

Wandlamp

Een wandlamp buiten zorgt ervoor dat een deel van de tuin mooi wordt belicht. Wandlampen heb je in allerlei soorten en maten. Van klassiek tot landelijk of modern. Een wandlamp plaats je tegen de gevel aan. Eventueel kan je de wandlamp ook voorzien van een sensor, zodat deze aan gaat als er bezoek komt. Een wandlamp is daarom vaak handig om op te hangen naast de deur. 

Tuinlantaarn

Je achtertuin kun je sfeervol maken met een tuinlantaarn. Tuinlantaarns zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Je kunt kiezen voor klassieke zwarte lantaarns of voor een lantaarn met een modern design gemaakt uit RVS. Je kunt ze eigenlijk overal neerzetten waar je licht nodig hebt. Dat maakt een tuinlantaarn flexibel. 

Bepalen welke tuinverlichting je het beste kunt gebruiken

Om te bepalen welke tuinverlichting het beste past in jouw tuin, kun je een lichtplan maken. Een tuinontwerp is de beste basis voor het lichtplan. Heb je dit niet dan kun je de tuin op schaal tekenen om zo een goed overzicht te krijgen. Geef duidelijk de verschillende elementen in je tuin aan zoals bijvoorbeeld het terras, het grasveld, bloembakken en eventueel de vijver. Denk na over de elementen in de tuin die je ‘s avonds zichtbaar wil maken. Het is handig om bijvoorbeeld het pad naar de deur of het terras te verlichten. Door beplanting te verlichten maak je mooie schaduwen op de schuttingen of de muren. 

Beeld: iStock