Lifestyle

Een nieuwe taal leren? Deze tips helpen jou op weg

Je moedertaal, die heb je inmiddels al wel goed onder de knie. Tijd om een nieuwe, vreemde taal te leren, vind jij. Goede keuze! Een vreemde taal leren is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel erg nuttig. Helaas lukt het niet om met één knip in je vingers een nieuwe taal te spreken. Maar gelukkig zijn er wel een aantal handige tips die ervoor zorgen dat het leerproces een stuk sneller verloopt.

Heel hard blokken helpt zeker als je een nieuwe taal wilt leren, maar helaas heb je niet altijd tijd om dit te doen. Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je kunt doen, om (on)bewust toch bij te leren. Pas deze simpele tips toe en voordat je het weet mag je een nieuwe taal aan je cv toevoegen.
Nieuwe taal leren? ➤ pas de taal aan in je telefoon
Wat heb jij op dit moment in je hand? Of in ieder geval in een straal van 1 meter liggen? Inderdaad, je telefoon. Een telefoon kan voor heel veel doeleinden worden gebruikt. Zo is een nieuwe taal leren ook mogelijk met behulp van je telefoon. Ga naar je instellingen en pas de taal in je telefoon aan naar de taal die jij graag wilt leren. Je weet wel een beetje uit je hoofd wat welke pictogrammen betekenen, en nu lees je constant de taal die je aan het leren bent wanneer je je telefoon opent. Wordt zo’n halfuurtje door je telefoon scrollen toch nog een beetje nuttig ;-). 

Nieuwe taal leren? ➤ memory kaartjes
We gaan weer even terug naar de basis. Weet je nog, die memory kaartjes die je op de basisschool gebruikte? Die komen nu weer goed van pas. Knip een a4’tje in kleine vierkantjes, en schrijf nieuwe woorden op. Op de ene kant in je moedertaal, op de andere kant de taal die je wilt leren. Nu pak je steeds een kaartje op, en noem je hardop wat jij denkt dat de juiste vertaling is. Omdraaien en je weet of je goed zit. Goed? Dan mag je het volgende kaartje pakken. En anders leg je ‘m weer terug.

Nieuwe taal leren? ➤ gratis apps
Een nieuwe taal leren wordt ons een stuk makkelijker gemaakt door alle websites en (gratis) apps die er beschikbaar zijn. Doe even research naar verschillende taalapps, en kies er een – of natuurlijk meerdere – uit. Zorg er nu voor dat je iedere dag even een momentje neemt om je online les te doen. Als je in de trein zit, op de bus wacht of in de wachtkamer zit bij de tandarts: een nieuwe taal leren kan met behulp van je telefoon overal.

Nieuwe taal leren? ➤ zoek een gesprekspartner
De beste manier om een nieuwe taal te leren is natuurlijk door in gesprek te gaan. Het zou ideaal zijn als je iemand kunt vinden met wie je kennis kunt uitwisselen. Iemand die andersom juist jouw taal wil leren, bijvoorbeeld. Onder het genot van een kop koffie kunnen jullie samen over jullie weekend praten, en tegelijkertijd nieuwe woorden leren kennen. Win, win!

Beeld: iStock