Food

Dit zijn 5 makkelijke recepten om te koken voor één persoon

Koken voor één persoon is niet altijd even makkelijk. Als je alleen woont, vraag je je vast vaak af: wat moet ik vanavond nu weer eten? No worries, wij hebben genoeg tips voor je. Deze 5 makkelijke recepten om te koken voor één persoon heb je zo op tafel.

Makkelijke recepten voor een persoon #1 – Aardappelsoep
Als we het over makkelijke recepten om te koken voor een persoon hebben, kan soep natuurlijk niet ontbreken. Een goede maaltijdsoep vult genoeg, al kan je er eventueel nog een stukje brood bij eten. Zoek je nog een lekkere soep? Probeer eens deze aardappelsoep.

Dit heb je nodig 
– 1 plak (vegan)bacon
– 1 ui
– 120 ml (soya)melk
– 1 eetlepel bloem
– 35 gram geraspte kaas
– 1-2 teentjes knoflook
– 1-2 bouillonblokjes naar keuze (groente of kip werkt het beste hier)
– 250 gram aardappels
– peper en zout

Zo maak je het 
1. Neem een soeppan en giet een een beetje olijfolie in. Doe een plak (vegan)bacon in de pan en bak tot het knapperig is. Haal uit de pan zodat je het in kleine stukjes kunt snipperen. Leg de stukjes op een stukje keukenpapier voor straks.
2. Snijd de ui en de knoflook in kleine stukjes en doe in de pan waar je net de bacon in hebt gemaakt.
3. Voeg na een minuutje de bouillon toe, de aardappelen (in stukjes) en wat peper en zout. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag tot medium vuur koken.
4. Voeg de melk en de bloem samen in een kleine kom. Meng alles goed en doe beetje bij beetje bij de soep. Zorg dat alles goed met elkaar mengt en blijf het goed doorroeren. Kook alles samen nog zo’n 2 minuten zodat het goed is ingedikt.
5. Haal van het vuur en roer de kaas erdoor tot alles is gesmolten.
6. Doe de baconstukjes erbij voor de garnering. Eet smakelijk!

makkelijke recepten om te koken voor één persoon

Makkelijke recepten voor een persoon #2 – Pasta met spinazie, knoflook en champignons
Een fijne pasta is ook altijd makkelijk om te maken. Als je alleen woont is de lifehack om altijd wat pastasaus in je vriezer te hebben. Zo hoef je alleen maar de pasta te koken en de saus te ontdooien en klaar ben je. Maar deze pasta met spinazie, knoflook en champignons zet je ook in een handomdraai in elkaar.

Dit heb je nodig
voor 2 porties, bv. 1 om in te vriezen of voor een lunch de dag erna

– 400 gram farfalle pasta
– 3 eetlepels olijfolie
– 2 middelgrote uien, gesnipperd
– 3 of 4 teentjes knoflook, fijngehakt
– 400 gram champignons, in plakjes
– 300 gram verse spinazie
– 125 ml groentebouillon
– Beetje peper, rode chilipepervlokken (evt), zout en Italiaanse kruiden
– 65 gram Parmezaanse kaas, geraspt
– 65 gram slagroom

Zo maak je het
1. Kook de pasta in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpan. Voeg de ui toe en bak 2-3 minuten tot hij glazig en lichtbruin is. Haal uit de pan en leg op een bord.
3. Doe nu de champignons in de pan en bak 3 minuten totdat ze bruin zijn. Voeg een beetje extra olie toe als dat nodig is. Verwijder champignons weer en leg op het bord met de ui.
4. Doe weer wat extra olie in de pan en voeg nu de spinazie in gedeeltes toe, totdat je alles hebt toegevoegd. Breng op smaak met peper en zout.
5. Haal de spinazie uit de pan en leg bij de ui en de champignons die je eerder hebt gebakken.
6. Nu gaan we de knoflook in dezelfde pan doen met een beetje extra olijfolie. Fruit dit zo’n 30 seconden en voeg dan de groentebouillon toe. Roer even goed door en voeg dan de slagroom, geraspte kaas, chilipepervlokken en Italiaanse kruiden toe. Kook alles samen voor 2 minuten terwijl je het goed door blijft roeren.
6. Als de pasta klaar is, voeg je de champignons toe, ui en spinazie toe aan de pan, doe je de uitgelekte pasta erbij en roer je het het geheel door. En klaar ben je!

Makkelijke recepten voor een persoon #3 – Frisse vega-stamppot met venkel en ei
Tussen de zomer en de herfst zijn frisse stamppotjes ook een goede keuze. Deze frisse vega-stamppot met venkel en ei bijvoorbeeld.

Dit heb je nodig
Voor 2 porties

– 1 venkelknol
– zonnebloemolie
– 250 ml magere melk
– ½ kg kruimige aardappels
– 3 middelgrote eieren
– 75 gram veldsla
– peper en zout

Zo maak je het
1.  Snijd de onderkant en de stelen van de venkel. Bewaar het groen. Snijd de knollen in de lengte in 4 parten en snijd de parten in reepjes van ca. een ½ cm dik.
2. Doe een beetje zonnebloemolie in een hapjespan en bak daarin de venkel voor zo’n vijf minuten op hoog vuur.
3. Voeg nu de melk toe en breng aan de kook. Roer af en toe en laat het 20 minuten op laag vuur garen.
4. Schil ondertussen de aardappelen in stukken en kook ze voor 20 minuten in een grote pan.
5. Als laatste kook je de eieren in een andere pan. Je kunt zelf kiezen hoe lang je de eieren wilt koken, het hangt er maar net vanaf of je ze zachtgekookt wilt of juist hardgekookt! Als de eieren klaar zijn, laat je ze even schrikken, pel je ze en halveer je ze.
6. Aardappelen klaar? Doe er een beetje melk doorheen en voeg daarna het venkelmengsel toe. Breng op smaak met wat peper en zout. Stamp alles fijn.
7. Garneer met de veldsla en de eieren. Eet smakelijk!

makkelijke recepten voor een persoon

Makkelijke recepten voor een persoon #4 -Zoete aardappeltortilla met feta
Van stamppot naar zoete aardappel. Deze gezonde groente (want ja, zoete aardappel is eigenlijk groente, win-win!) kun je goed combineren met geitenkaas, feta en spinazie. En je kunt er ook nog eens onwijs veel kanten mee op! Je kunt zoete aardappel poffen in de oven, er soep van maken of bijvoorbeeld deze tortilla’s met maar vijf ingrediënten. Eventueel kun je er nog een salade bij serveren.

Dit heb je nodig
Voor twee tortilla’s 

– 2 zoete aardappelen
– 1 rode ui
– verse peterselie
– 6 eieren
– 100 gram feta

Zo maak je het 
1. Schil de zoete aardappels (de schil doe je met een dunschiller) en snijd in dunne plakjes.
2. Snijd de ui in dunne ringen en hak de peterselie grof.
3. Doe wat olijfolie in een koekenpan en pan daarin de zoete aardappel met de ui en wat peper en zout in zo’n 5 minuten goudbruin.
4. Pak ondertussen een grote kom en klop hierin de eieren los. Voeg de peterselie toe en brokkel de feta door het eiermengsel.
5. Giet het eiermengsel in de pan over de ui en de aardappeltjes. Zet het vuur wat lager, doe de deksel op de pan en laat de tortilla zo in 10 minuten gaar worden.
6. Haal voorzichtig uit de pan, snijd in punten en eet smakelijk!

Makkelijke recepten voor een persoon #5 – Creamy courgettini met tomaat
Gezond en makkelijk om te maken: courgetinni, ook wel bekend als spaghetti gemaakt van courgette. Met maar drie ingrediënten heb je zo een heerlijke maaltijd!

Dit heb je nodig
Voor twee porties 

– 4 plakjes parmaham
– basilicum
– 350 g tomaten-mascarponesaus
– 250 gram courgettini (uit de supermarkt of zelfgemaakt met een spiraalsnijder)

Zo maak je het
1. Snijd de parmaham in stukjes en hak de basilicum grof.
2. Doe een beetje olie in een hapjespan en bak hierin de parmaham totdat het krokant is. Haal het er na een paar minuten uit en leg eventjes aan de kant op wat keukenpapier.
3. Doe de saus nu in de hapjespan en kook zo’n 1 tot 2 minuten en voeg daarna de courgettini toe. Kook alles samen nog zo’n 1 tot 2 minuten totdat alles goed is opgewarmd.
4. Garneer met de ham en basilicum en eet smakelijk!

Bron: onedishkitchen.com, eatwell101.com, Allerhande, chickslovefood.com, BBC Good FoodBeeld: iStock