Food

4 bekende stamppotten in een nieuw jasje

Elk jaar weer hetzelfde liedje. Zodra de temperaturen dalen, slaat heel Nederland massaal aardappels in en komen de stamppotten weer op tafel. Boerenkool, hutspot, andijvie, zuurkool, de smaken kan je onderhand wel dromen. Wij van Girlscene vonden het tijd voor vernieuwing van deze klassieke stamppotten en daarom hebben wij de bekendste in een nieuw jasje gestoken. Hip, maar vooral erg lekker. Loopt het water je al in de mond? Lees dan verder.

Stamppot recept 1: boerenkoolpaella met chorizo en kip

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marieke Klosters (@marieke.klosters) op

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 1 ½ eetlepel olijfolie
♥ ½ ui
♥ 50 gram chorizo
♥ 1 kippenbouillonblokje
♥ 1 buisje saffraan
♥ 200 gram kipfilet
♥ 150 gram risottorijst
♥ 1 tomaat
♥ 150 gram gesneden boerenkool
♥ 50 gram tuinerwten
♥ 1 takje peterselie
♥ ½ citroen 
♥ 500 milliliter water

Dit moet je doen:
1. Verwarm de olie in een pan en bak de ui met de chorizo vier minuten. Los in de tussentijd het bouillonblokje op in het water en voeg saffraan toe. 
2. Doe de kip bij de chorizo en bak dit nog eens vier minuten. Voeg hier de rijst aan toe en wacht tot deze mooi glanzen. 
3. Schep de tomaat en de boerenkool erdoor en schenk daarna de helft van het saffraanbouillon in de pan. Breng het geheel aan de kook. De rijst neemt de bouillon binnen tien minuten op. Zorg er wel voor dat je blijft roeren.
4. Voeg hierna de erwten en de andere helft van de bouillon toe en laat het nog tien minuten doorkoken. Zo weet je zeker dat alle vocht is opgenomen en de rijst gaar is.
5. Bestrooi het geheel met peterselie en breng op smaak met peper. Geniet ervan.


Stamppot recept 2: Italiaanse andijviestamppot

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CêlaVíta (@celavita.nl) op

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 600 gram kruimige aardappelen
♥ 1 rode ui
♥ 60 gram zongedroogde tomaten
♥ 6 stuks rundergehaktballetjes
♥ Italiaanse kruiden
♥ 300 gram gesneden andijvie
♥ 50 gram oude kaasblokjes
♥ 2 eetlepel roomboter
♥ 2 eetlepel zwarte balsamicoazijn
♥ scheutje melk

Dit moet je doen:
1. Schil de aardappels en kook ze in vijftien minuten gaar.
2. Snij ondertussen de uien en zongedroogde tomaten klein.
3. Verhit de helft van de roomboter en bak hierin de gehaktballetjes in vier minuten gaar. Voeg hier de rode ui en de zwarte balsamicoazijn toe en roerbak dit een minuut op middelhoog vuur. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak nog tien minuutjes. 
5. Verhit de andere helft van de roomboter in een pan en bak de andijvie vijf minuten. Stamp de aardappelen en voeg de melk en andijvie toe. Schep dit door elkaar.
6. Voeg oude kaas en zongedroogde tomaatjes toe en breng op smaak met peper en zout. Schep de gehaktballen en de vleesjus erop en jouw stamppot in een Italiaans jasje is af. Meer zin in een Japanse stamppot? Die vind je hier.
 

Stamppot recept 3: pittige zuurkool met zalm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marianne (@lovemyfood.nl) op

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 1 ui
♥ 1 teen knoflook
♥ 1 ½ eetlepel zonnebloemolie
♥ 1 theelepel kerriepoeder
♥ ½ theelepel sambal oelek
♥ 250 gram verse zuurkool
♥ 37 ½ mililiter kraanwater
♥ 400 gram kruimige aardappelen
♥ 15 gram peterselie
♥ 100 milliliter kookroom
♥ 100 gram gerookte zalmsnippers

Dit moet je doen:
1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, bak dit drie minuten in de olie. Creëer een sausje door knoflook, sambal en kerrie toe te voegen en bak weer een minuut.
3. Voeg nu de zuurkool met het water toe en laat dit vijftien minuten koken met de deksel op de pan, snijd ondertussen de peterselie fijn. 
4. Schil de aardappels en kook deze in een laagje water en wat zout in tien tot vijftien minuten gaar en giet af.
5. Is de zuurkool klaar met koken? Voeg dan de room toe en laat dit een minuut koken. Zet het vuur uit en voeg de peterselie en zalmsnippers toe.
6. Schep de aardappels met de zuurkool en het sausje op een bord en jouw pittige zuurkool is ready to eat.


Stamppot recept 4: vegetarische hutspot met pompoen en feta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Christel van Roon || Dragonfly (@happychristel) op

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 12 ½ gram boter
♥ 1 ½ ui
♥ 500 gram pompoenblokjes
♥ 400 gram aardappelen
♥ 50 milliliter Griekse yoghurt
♥ 100 gram feta
♥ ½ theleepel gedroogde oregano 
♥ 1 snufje peper
♥ handje walnoten

Dit moet je doen:
1. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui. Doe de pompoen hierbij en bak twee minuten mee. Verdeel de aardappels over de pompoen en voeg water toe zodat alles bedekt is. 
2. Breng het geheel aan de kook en kook dit in twintig minuten gaar. 
3. Giet de pan met aardappels en pompoen af en schep hier de yoghurt doorheen. Tijd om te stampen!
4. Schep de stamppot op de borden, verkruimel hier de feta overheen en bestrooi met oregano en walnoten. Geniet van je vega maaltijd. Wil je meer vegetarische recepten? Klik dan hier. 

Bron: ah.nl, hellofresh.nl, jumbo.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook