Lifestyle

Een mondkapje dragen? Op déze plekken is het verplicht

Door het coronavirus is er heel wat veranderd op de wereld. Een voorbeeld hiervan is de mondkapjesplicht. Door mondkapjes te dragen proberen we het virus zo min mogelijk te verspreiden, en daarmee dus zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Toch is het niet helemaal duidelijk wanneer je wel of niet een mondkapje moet dragen. Goed om te weten: op déze plekken is het verplicht.

Waar moet je verplicht een mondkapje dragen?

In het OV
Het kan je bijna niet zijn ontgaan: in het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht. Het is de bedoeling dat je je mondkapje op doet vóór je in de bus, trein, metro of tram stapt. Dit omdat het in het openbaar vervoer moeilijk is om de 1,5 meter afstand te bewaren. Geen mondkapje? Dat kost je 95 euro.

In het vliegtuig
Mocht je ervoor kiezen om op reis te gaan met het vliegtuig, dan moet je een mondkapje dragen. Hierbij geldt dezelfde reden als bij het openbaar vervoer. Je zit nogal hutjemutje in het vliegtuig, dus voor extra veiligheid moet een mondkapje worden gedragen.

In taxi’s
Als je in een taxi stapt, moet je ook verplicht een mondkapje dragen. Je zit namelijk binnen de 1,5 meter afstand met iemand die geen deel uitmaakt van jouw huishouden.

Amsterdam
Eén van de steden waar het verplicht is om een mondkapje te dragen is Amsterdam. Deze regel is op woensdag 5 augustus ingegaan en geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Straten waarin je een mondkapje moet dragen zijn:

★ De Nieuwendijk
★ De Kalverstraat
★ Warmoestraat
★ Zeedijk
★ OZ. Voorburgwal
★ OZ. Achterburgwal
★ Markt Plein ’40- ‘45
★ Albertcuypmarkt

Rotterdam
Een andere stad waar het dragen van een mondkapje verplicht is, is Rotterdam. Plekker waar je een mondkapje moet dragen zijn: 

★ Winkelgebieden in het centrum
★ Grote markten
★ Overdekte Winkelcentra Zuidplein
★ Alexandrium

Er zijn nog meer plekken waar het dragen van een mondkapje verplicht is, zoals bijvoorbeeld op sommige scholen. Hou de regels goed in de gaten en zorg ervoor dat je gewoon altijd een mondkapje op zak hebt. Better safe than sorry!

Bron: RIVM, Amsterdam.nl, Rotterdam.nl, Rijksoverheid.nl

Must reads 👀