Food

Hoeveel eieren mag je eigenlijk eten en is het wel gezond?

Op zondag: een lekker eitje. Op Vaderdag, het kerstontbijt: een lekker eitje. Perfect voor de dag na een avondje stappen: een lekker eitje. Je date verrassen met een ontbijtje? een lekker eitje. Wij zijn dol op ei. Maar hoeveel eieren mag je eigenlijk eten per week? En zijn eieren wel zo gezond voor je?

Een ei is goed voor je spieropbouw
We zullen je geen negatief nieuws brengen: want een ei is gewoon hartstikke gezond. Een ei is rijk aan eiwit (verrassend) en bevat aminozuren die van belang zijn voor de opbouw van spieren. Dus ben je flink bezig met sporten en spieren opbouwen, dan zijn eieren perfect voor jou. Daarnaast zijn eieren rijk aan vitamine B12, vitamine D en vormen ze een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen. Dat klinkt (en is) ook mega gezond!

Dit doen eieren met je cholosterol
Maar minder positief is dat eieren rijk zijn aan cholesterol. Het eten van producten met cholesterol kan leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed. Een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten. En dat willen we natuurlijk niet. Een eitje kan daarom zeker geen kwaad, maar pas wel dat je niet ook veel ander verzadigd vet eet. 

Hoeveel eieren per week?
Patricia Schutte van het Voedingscentrum raadt aan om 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen. Dit kan nadelig zijn voor je hart- en bloedvaten. De truc is dus om goed balans te houden. Want eieren zijn goed voor je haar, huid en hersenen. Je kan dus zeker je date verrassen met een lekker ontbijtje op bed met ei ;).

P.s.: een eitje bevat maar 75 calorieën, dus ook als je op je voeding let, kan je zeker genieten van een lekker eitje.

via GIPHY

Bron: 24kitchen.nl, voedingscentrum.nl, gezondheidsnet.nl | Beeld: iStock