Beauty

Zo kom jij van je gerstekorrels af (en voorkom je dat ze weer terugkeren)

Als jij witte bultjes op je gezicht hebt die je niet uit kunt knijpen, dan is de kans groot dat jij gerstekorrels hebt. Gerstekorrels zijn niet hetzelfde als puistjes en mee-eters, want daarbij is er sprake van ontstekingen. Dat is bij gerstekorrels niet het geval. Maar, wat is het dan wel? Als jij last hebt van gerstekorrels dan is dat natuurlijk heel vervelend. Wil jij graag van je gerstekorrels af? Lees dan gauw dit artikel.

Wat zijn gerstekorrels?
De officiële benaming voor een gerstekorrel is ‘Milia’. Hoewel veel mensen denken dat gerstekorrels te vergelijken zijn met puisten of mee-eters, is dat niet het geval. Bij gerstekorrels zijn de poriën namelijk niet gevuld met talg, maar met keratine. Gerstekorrels kun je daarom ook niet uitknijpen, zoals dat wel kan bij puisten en mee-eters. De gerstekorrels ontstaan doordat de propjes met keratine niet uit de huid kunnen komen.

Gerstekorrels komen vooral voor bij baby’s. Wanneer een volwassene last heeft van gerstekorrels is er sprake van secundaire milia. Meestal komen gerstekorrels voor rond de neus, wangen en de ogen. 

Hoe verwijder je gerstekorrels?
Wanneer jij last hebt van gerstekorrels kun je ze het beste zo snel mogelijk weg laten halen. Wanneer gerstekorrels er al langer zitten worden ze namelijk harder en daardoor ook lastiger te behandelen. Je kunt de gerstekorrels het beste door een schoonheidsspecialist laten verwijderen, om beschadiging aan je huid te voorkomen.
De schoonheidsspecialist zal een scherpe, dunne naald gebruiken, om daarmee een kleine opening te maken in de huid. Vervolgens kunnen de gerstekorrels verwijderd. De schoonheidsspecialist zal ze er dan uit kunnen halen.

Kun je gerstekorrels voorkomen?
Als jij net van je gerstekorrels af bent wil je natuurlijk het liefst dat ze niet meer terugkomen. Om deze kans te verkleinen kun je een aantal dingen doen. Zo is het bijvoorbeeld goed om je huid regelmatig te scrubben, zodat alle dode huidcellen verdwijnen. Drink daarnaast genoeg water, omdat hydratatie heel belangrijk is om gerstekorrels te voorkomen. En last but not least: bescherm je huid goed tegen de zon. Smeer je huid goed in met zonnebescherming. Het liefst ook in de winter, want ook dan schijnt de zon.

Bron: dr-jetskeultee, novaskin | Beeld: iStock