Lifestyle

Weer vrienden zijn na een break-up? Dit is hoe lang je daarmee zou moeten wachten

Het is net uit met je vriendje en eigenlijk mis je hem al meteen. Na alles wat er is gebeurd geef je natuurlijk nog steeds om hem. Daarom wil je het liefst goede vrienden met hem blijven. Maar volgens experts zou je toch nog een bepaalde tijd moeten wachten voordat je weer als vrienden met elkaar omgaat. 

Vrienden worden na een break-up
Hoe vaak heb je wel niet in real life, bij anderen of in films na een break-up een van beiden horen zeggen: “Ik hoop dat we nog vrienden kunnen blijven?”. Alhoewel het misschien als een goed idee klinkt, kan dit toch anders uitpakken met nog meer teleurstelling of drama. 

Vrienden blijven nadat het tussen jullie is uitgegaan is niet altijd het beste idee. Het kan het moeilijker maken voor jezelf om opnieuw te beginnen. Je wordt dan natuurlijk de hele tijd aan je ex herinnerd. Ook al houden jullie het misschien alleen vriendschappelijk (zonder benefits), je wordt waarschijnlijk alsnog geconfronteerd met dingen uit jullie verleden. 

Dit is hoe lang je moet wachten
Ook al ligt er misschien wel een vriendschap voor jou en je ex-lover in het verschiet, het is volgens experts beter om toch even te wachten nadat het uit is. Break-up expert Kate Galt adviseert om minimaal drie maanden te wachten nadat het uit is gegaan, zodat je de tijd hebt om je gevoelens een plekje te geven. Als je te overhaast vrienden wordt bestaat er een grote kans dat je in oude patronen gaat terugvallen en loop je kans op een tweede break-up

Daarnaast is seks een absolute no-go als jullie weer vrienden willen zijn, volgens Kate Galt. Het kan natuurlijk goed voelen in the heat of the moment, maar het maakt het uiteindelijk wel lastiger om een echte vriendschap aan te gaan.

Deze dingen moet je jezelf afvragen
Al met al is het dus moeilijk om vrienden te blijven met je ex. Het moet in ieder geval niet je eerste prioriteit zijn. Focus je eerst op jezelf en het verwerken van je gevoelens voordat je weer als vrienden omgaat met je ex-lover. De volgende dingen kunnen een teken zijn dat jij nog niet toe bent aan een vriendschap met je ex:

– Voel je je nog steeds gekwetst en doet het nog pijn? Waarschijnlijk deal je dan nog met onopgeloste gevoelens. 

– Als je het nog lastig vindt om over je ex te praten zonder dat er veel emoties omhoog komen, zie dat dan als een duidelijk teken. 

– Als de gedachte om je ex met iemand anders te zien je een naar gevoel in je maag geeft. 

– Je fantaseert erover hoe het zou zijn als jullie weer bij elkaar zijn. Ehh, abort mission!

– Je bent geobsedeerd met het stalken van je ex op social media en vraagt via vrienden naar informatie over hem.  

Wist je dat op deze tijd van het jaar de meeste break-ups plaatsvinden?

Bron: elitedaily.com, huffpost.com | Beeld: iStock