Lifestyle

7 redenen waarom het zo moeilijk is om over een break-up heen te komen

Een goede en gezonde relatie, dat is iets wat we allemaal wel willen. Sommige mensen komen de liefde van hun leven al op vroege leeftijd tegen, maar bij anderen duurt het wat langer. Of je hebt een fijne relatie, maar het loopt gewoon niet lekker. Gevolg: een break-up. Je brengt dagenlang huilend door in bed en kunt nergens meer om lachen. Je bent gebroken. Maar waarom is het eigenlijk zo pijnlijk om over een break-up heen te komen?

1. Liefde is een verslaving
Je kunt verslaafd zijn aan series, drugs en alcohol, maar ook aan de liefde. Het is zo'n gewenning geworden dat jij en je lover elkaar elke dag zagen, dus als dat opeens wegvalt laat dat een behoorlijke leegte achter. Hoewel we vaak doen alsof liefde een verslaving is, is het ook daadwerkelijk een verslaving. Als je verliefd bent wordt er een soort van verslavingsdeel in je hersenen geactiveerd. Het kan zelfs zijn dat je ontwenningsverschijnselen krijgt na de break-up. Dus als iemand je zegt dat je je niet aan moet stellen, dan weet jij absoluut beter.

2. Je roze bril is opeens weg
'Als je verliefd bent zie je alles door een roze bril', heb je vast weleens iemand horen zeggen. En dat is hartstikke waar. Alles wat je liefje deed was goed en je hele dagelijkse leven stond in het teken van hem. Maar wanneer het uit gaat valt die roze bril weg en realiseer je je dat heus niet alles zo perfect was. Je begint steeds andere kanten van hem te zien en dit kan je verdrietig maken. Waarom kom je hier nu pas achter? Of het is juist andersom. Je blijft die roze bril houden en kunt hem totaal niet uit je hoofd krijgen. Is dat het geval? Lees dan dit artikel met tips om over je ex heen te komen. 

3. Het zou eigenlijk voor altijd moeten zijn
Toen jullie samen een relatie aangingen, gingen jullie er vanuit dat het voor altijd zou zijn. Want waarom zou je anders aan een relatie beginnen? Het is moeilijk om een breuk te verwerken, want er is plotseling een einde gekomen aan de gedachte om altijd met hem of haar samen te zijn. Houd in je achterhoofd dat de pijn na de break-up ook niet voor eeuwig zal duren. Tuurlijk, het doet nu heel veel pijn, maar het leven gaat gewoon door. Er komt nog genoeg liefde op je pad.

4. Liefde kan je (letterlijk) pijn doen
Dat een break-up je emotioneel pijn doet moge duidelijk zijn, maar wist je dat je ook fysieke pijn kunt krijgen? Als je relatie beëindigd wordt doet dat je veel verdriet. En dat verdriet heeft invloed op verschillende pijnpunten in je hersenen. Op die manier kun je dus naast emotionele pijn en vreselijke huilbuien, ook daadwerkelijke pijn krijgen.

breakup ex uitmaken verdrietig liefde relatie5. Je krijgt veel onzekerheid
Het maakt niet uit waardoor je relatie beëindigd wordt: het brengt sowieso onzekerheid met zich mee. Je gaat enorm aan jezelf twijfelen. Waarom is het uit? Ben ik niet leuk genoeg? Wat heb ik fout gedaan? Zeker de eerste paar dagen (of zelfs maanden) draag je dit gevoel met je mee. Maar blijf er niet te lang mee zitten. Het liep gewoon niet goed tussen jullie en er is een reden voor dat jullie niet langer meer samen zijn. Het was gewoon niet meant to be. En onthoud: geen hand vol, maar een land vol leuke jongens. 

6. Alles doet je aan hem denken
De radio gaat aan en voordat je het weet zit je alweer te huilen. Jullie lievelingslied! Bij alles wat je ziet, hoort en doet denk je aan je ex. Veel dingen die jullie samen hebben meegemaakt beleef je opnieuw, maar nu in je eentje. Dat is af en toe even slikken. Naast momenten zijn er ook veel voorwerpen die je aan je lover doet denken. Probeer alles even weg te stoppen in een doos op zolder. Alles weggooien is niet eens nodig en misschien krijg je daar in de toekomst zelfs spijt van.

7. Je voelt je vaker eenzaam
Het grootste deel van de week bracht jij met je lover door. Als dat opeens weg is, moet je die tijd op zien te vullen. Natuurlijk kun je veel afleiding zoeken bij vriendinnen, maar alsnog vullen zij niet alle leegte op. Soms ben je even alleen en dan kun je weer terugvallen in je verdrietige gedachtes. Probeer genoeg afleiding te zoeken en beter te worden in alleen zijn.

Bron: yourtango.com, realsimple.com, huffingtonpost.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved