Food

Is het weer de tijd van de maand? Met dit voedsel kom jij je ongesteldheidsperiode wel door

Auch, het is weer de tijd van de maand. Je bent moe, hebt krampen, een opgeblazen gevoel, mood swings én je hebt last van je rug. Ongesteld zijn is geen pretje. Het liefst zouden we de menstruatieperiode overslaan, maar helaas moeten we er elke maand weer aan geloven. Dan kan je er maar beter het beste van maken toch? Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met eten die je door deze dagen heen slepen. 

Het liefst blijf je deze dagen in bed met een serie. Helaas kan dat niet. Uit onderzoek blijkt dat je met de juiste voeding de vervelende symptomen van je menstruatie kan verminderen. Daarom hebben wij deze foodtips voor je verzameld zodat je je al snel een stuk beter voelt.

#1. Volkoren producten
Volkorenbrood en andere producten zijn een goede bron van magnesium, vitamine B en vitamine E. De vitamines helpen je met vermoeidheid en magnesium kan stijve spieren voorkomen (en daarmee dus ook je krampen). Smeer dus als lunch lekker een ouderwets boterhammetje met hagelslag. 

#2. Pure chocolade
Nee, jammer genoeg is dit geen excuus om een hele reep Tony’s chocolonely karamel zeezout naar binnen te werken. We hebben het hier namelijk over pure chocolade met meer dan 60% pure cacao. Pure chocolade is een goede bron van magnesium, wat helpt tegen mood swings. pure chocolade

#3. Koffie, thee en water
Drink veel water tijdens je ongesteldheid. Als je je waterniveau op peil houdt heb je meer energie en minder last van hoofdpijn en moeheid. Thee drinken kan ook tegen veel symptomen werken. Zo helpt kamillethee tegen buikkramp en kom je dankzij gemberthee van dat opgeblazen gevoel af. Daarnaast kan de cafeïne in je bakkie pleur je de oppepper geven die je nodig hebt om van je bank af te komen. 

#4. Zalm 
Zalm eten is een echte aanrader tijdens je menstruatie. Zalm is rijk aan omega 3-vetzuren die je spieren ontspannen en de pijn verlichten. Houd je niet van zalm? Walnoten, avocado, pompoen en lijnzaad zijn ook heel effectief.

#5. Broccoli 
Groene groenten kunnen je echt een boost geven en zorgen dat je de dag zonder moeite doorkomt. Broccoli zit vol met magnesium, kalium, calcium en verschillende soorten vitamines. Broccoli verbetert je stemming, gaat vermoeidheid tegen en bestrijdt een depressief gevoel.

#6. Spinazie
Je ijzerwaarden gaan flink naar beneden doordat je tijdens je menstruatieperiode veel bloed verliest. Dit kan zorgen voor vermoeidheid. Geef jezelf een energieboost met spinazie. Maak bijvoorbeeld een lekkere groene smoothie.

#7. Banaan
Met de goede stoffen als vitamine B, kalium en magnesium zijn bananen echte gezondheidsbommetjes. Net als volkorenbrood helpt het tegen vermoeidheid en voor stijve spieren, maar bananen kunnen er ook voor zorgen dat je opgeblazen gevoel vele malen minder wordt. Door de hoge dosis vitamine B kan het je humeur een flinke boost geven, so let’s go bananas.

via GIPHY

#8. Watermeloen 
De natuurlijke suikers in fruit bestrijden een vermoeid en opgeblazen gevoel. En daarnaast is watermeloen ook nog eens superlekker met de zonnige dagen. 😉

#9. Sinaasappels
In sinaasappels zit vitamine D,  wat ervoor zorgt dat er serotine gemaakt wordt en dat zorgt er weer voor dat je happy in je vel zit. Ook verlicht het hoge niveau van calcium krampen en pijnen.

Bron: goedetenengezondleven.nl, monstyle.nl | Beeld: iStock