Food

Vet of koolhydraten? Dit kun je als vrouw het beste eten

Het is je vast niet ontgaan dat het verminderen van koolhydraten eten je helpt om wat kilo’s te verliezen. Toch schijnt deze voedingstof belangrijk te zijn om dagelijks goed te functioneren. De juiste koolhydraten zijn namelijk een hele goede energiebron en helpen je de dag door te komen. Ook vet is een voedingstof waar vrouwen het liefst bij uit de buurt blijven wanneer ze willen afvallen. Deze twee voedingstoffen waarvan vrouwen vaak denken: ”hoe minder, hoe beter” is de verkeerde denkwijze. Girlscene vertelt je waarom dit zo is en welke van de twee beter voor je lichaam is.

Omdat suiker een dikmaker is, stappen velen over naar een koolhydraatarm dieet of eetpatroon. Het verminderen in koolhydraten heeft mogelijk negatieve effecten op je gezondheid. Dit zijn de eventuele gevolgen:

1. Obstipatie
Het is zeker een aanrader om snelle koolhydraten van je menu te strepen, zoals snoep, gebak en frisdrank. Het is wél een goed idee om onbewerkte koolhydraten te blijven eten, zoals volkoren rijst, brood en pasta. Wanneer je dit namelijk niet doet heb je na een tijd een tekort aan vezels. Hierdoor vermindert je darmflora, wat ervoor zorgt dat je ontlasting zacht wordt. Minder darmflora betekent harde ontlasting en je krijgt dus last van verstopping. En wanneer het dan eindelijk wél komt, doet dit mogelijk best een beetje pijn.

2. Vaker ziek
Merk je ineens dat je gevoeliger bent voor griepjes en lijkt je verkoudheid niet te stoppen? Dit komt wellicht doordat je een koolhydraatarm menu volgt. Door een verminderde inname van vezels en het effect daarvan op je darmen, functioneert je immuunsysteem minder goed. 

En dit is nog lang niet alles. Benieuwd naar de overige effecten van minder koolhydraten eten? Neem dan hier een kijkje voor een overzicht met de mogelijke gevolgen. 
Avocado

En hoe zit dat dan met vet? Ook zo een voedingstof waar vrouwen bang voor lijken te zijn. Dat is dus totaal niet nodig en waarom lees je hier.

1. Vet helpt met afvallen
Huh? Ja, echt. Door het eten van de juiste vetten ben je lang verzadigd en ga je minder snel snaaien. Je lichaam is overigens ook geneigd om te hamsteren. Wanneer je lichaam het gevoel heeft dat er geen genoeg vet is, gaat je lichaam suikers omzetten in vet. Dat willen we natuurlijk niet!

2. Gezonde vetten maken je happy
Je hormoonproductie werkt samen met behulp van gezonde vetten en cholesterol. Wanneer je te weinig vet binnenkrijgt krijg je hormoonproblemen. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vet de kans op depressie vergroot, omdat je te weinig hormonen in je lichaam hebt die je opvrolijken.

3. Vet is brainfood
Je stelt je er misschien weinig bij voor, maar ons brein bestaat voor 60% uit vet. Je brein heeft vetten nodig om gezond te blijven. Omega 3-vetten zijn er onder andere om de hersenen te helpen om zenuwcellen op te bouwen.

via GIPHY

Maar welke schrap je beter van je menukaart: vet of koolhydraten? 
Eigenlijk geldt voor beide voedingstoffen onverstandig om van je menukaart te strepen. Zolang je het met mate eet en vooral de goede varianten, heb je er juist profijt van. Beide voedingstoffen zijn een brandstof en het hangt van je leeftijd en je activiteitsniveau af hoeveel je nodig hebt. Het schijnt wel zo te zijn dat vrouwen met een hoog activiteitsniveau beter voor vetten kunnen gaan, in plaats van koolhydraten. Hierdoor zijn ze voor langere tijd verzadigd. De conclusie luidt als volgt: vet en koolhydraten op je menu laten staan, zolang je voor de juiste kiest met in combinatie genoeg beweging.

Bron: ad.nl, margriet.nl, mindbodygreen.com | Beeld: iStock