Beauty

Dit is de reden waarom je een (dagcrème met) SPF moet gebruiken

Tegenwoordig zie je steeds vaker foundations en dagcrèmes in de schappen liggen met SPF. Maar waarom zou je een dagcréme met zonbescherming aanschaffen? Als de zon schijnt kun je toch ook gewoon zonnebrand gebruiken? Een dagcrème met SPF zorgt niet alleen voor een gladde huid, maar ook voor bescherming tegen rimpels en schade aan je huid. Benieuwd naar wat het nog meer met je huid doet? Dat lees je hier.

Wat is SPF?
Wat is SPF eigenlijk? SPF staat voor sun protection factor. Deze factor geeft aan hoe veel keer langer je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Let wel op: de factor is een indicatie en dus geen garantie. Het gebruiken van zonnebrand kan niet garanderen dat je niet verbrandt, maar het kan wel veel schelen.

Foundation met SPF
We weten allemaal dat we ons goed moeten insmeren tegen de zon. Een foundation met SPF klinkt dan ideaal. Maar als je dan denkt dat je genoeg beschermd bent tegen de zon, heb je het fout. Een dagcrème of foundation biedt pas genoeg bescherming als er minstens één theelepel zonnecrème inzit. Je kan dus wel bedenken dat een hele natte klodderige foundation gaat worden.

Maar waarom is het zo belangrijk om je in te smeren?
SPF verlengt dus de tijd die jij in de zon kunt zitten zonder te verbranden, oftewel: het beschermt je tegen ultraviolette stralen. Deze stralen zijn er in twee soorten: UVA en UVB. Wat is het verschil? UVB zorgt voor het verkleuren van je huid en wanneer je verbrandt komt dat door deze straling. Van UVA-stralen merk je vrij weinig, maar het richt wel schade aan. Deze schade is alleen pas op de lange termijn te merken, denk bijvoorbeeld aan rimpels en in zeer extreme gevallen aan huidkanker. Dat gebeurt niet gelijk, maar het is wel goed om te weten dat de zon gevaarlijk kan zijn wanneer je er onverstandig mee om gaat.

Hoe bescherm ik me dan goed tegen UVA en UVB?
Veel dagcrèmes en foundations beweren dat ze tegen UVA en UVB beschermen. Dit is helaas niet het geval. Je kan het beste zelf de verpakking checken om te kijken of het echt goede bescherming biedt. Het product moet in ieder geval één van de volgende ingrediënten bevatten wil het je beschermen tegen UVA en UVB: zinkoxide, avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane), titanium dioxide, mexoryl SX, tinosorb of ecamsule. Hele moeilijke woorden maar als je het op de verpakking ziet staan, dan zit je goed.

via GIPHY

Waarom bescherming in mijn dagcrème?
UVA en UVB-stralingen zijn áltijd aanwezig. Ook in de schaduw en ook als het bewolkt is. Het maakt niet uit wat voor huidskleur je hebt, op lange termijn is de zon altijd schadelijk. Dus ook als de zon niet schijnt, moet je je huid beschermen. Het gebruiken van een dagcrème of foundation met bescherming kan je al een heel stuk op weg helpen voor de bewolkte dagen. Maar het liefst zonnebrand en een dagcrème met SPF-bescherming. Shop de fijnste (dagcrèmes met) SPF hier:

 

Bron: mamamia.com, mens-en-gezondheid.infonu.nl | Beeld: iStock