Lifestyle

9 dingen die je moet doen als je verbrand bent door de zon

Wanneer het zonnetje schijnt wil je het liefst de hele dag in de zon liggen. Genieten van het weer en tegelijkertijd een mooi kleurtje krijgen. Als het goed is heb je je goed ingesmeerd en ga je ervan uit dat je goed beschermd bent tegen de zonnestraling, maar helaas kom je er 's avonds achter dat je toch wel verbrand bent! Wat je dan moet doen? Wij geven jou de beste tips!

Het is natuurlijk niet wat je mee wil maken, maar het kan nog wel gebeuren. Je kunt je nog zo goed insmeren, meestal vergeet je dit nog een tweede of derde keer te doen en dan kom je er 's avonds achter dat je verbrand bent. Je moet dit eigenlijk voorkomen, maar wanneer het gebeurd is dan is het al te laat. Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste zonnebrand hebt. Klik hier om de test te doen!

# Doe een verkoelend kompres op de plekken waar je verbrand bent
Een verbrande plek koelen is altijd een goed idee.

# Neem een verkoelende douche of bad
Heb je last van een jeukerige, verbrande huid? Dan kun je heel goed een havermoutbad nemen. Het klinkt misschien raar, maar het schijnt echt te helpen. Het wordt ook veel gebruikt bij eczeem.


# Gebruik een after sun spray met aloë vera 

Veel van deze producten bevatten lidocaïne en dit helpt bij het verzachten van verbrandingspijn. Hierboven zie je een after sun van Yves Rocher (€10,70).

# Gebruik een theezakje
Laat het theezakje eerst in een kopje heet water hangen en laat het daarna goed afkoelen. Wrijf of dep er daarna zachtjes mee over je huid.
 

# Leg wat komkommer op de verbrande plekken
Dit is vooral heel erg lekker en verkoelend voor wanneer je onder je ogen verbrand bent, maar het is ook fijn voor alle verbrande plekken. Komkommer werkt verzachtend en verkoelend. Niet stiekem de plakjes opeten. ;-)

# Neem een pijnstiller
Heb je echt heel veel pijn, dan kun je gerust een paracetamol of ibuprofen nemen. Is de pijn echt heel heftig, dan kan het verstandig zijn om even langs de huisarts te gaan. 

# Maak een koude kompres met melk
Je hebt hier niet per sé een kompres voor nodig. Een schoon washandje kan ook prima. Doe de koude melk, niet té koud, in een grote schaal en dep het washandje in de melk. Vervolgens kun je zachtjes met het washandje over je verbrande huid heengaan. 

# Hydrateer je huid
Wanneer je huid verbrand is, is het heel belangrijk dat je de huid goed hydrateert. Je huid is eigenlijk uitgedroogd door de verbranding en heeft dus weer vocht nodig. Ten eerste is het belangrijk om heel veel water te drinken om het vochtgehalte in je lichaam omhoog te krijgen. Ten tweede kun je een hydraterende of voedende crème op je huid smeren. Je moet absoluut niet gaan krabben aan je huid of losse velletjes van je huid trekken! 

# Smeer pure yoghurt op je huid
Met pure yoghurt wordt dus yoghurt bedoeld waar geen suikers of smaken aan toe zijn gevoegd. Yoghurt zit bomvol met probiotica en enzymen die je huid helpen te herstellen. Smeer de yoghurt op je huid en haal het er na ongeveer 5 minuten weer af met water.

Het beste is natuurlijk dat je niet verbrandt. Een verbranding kun je beter voorkomen dan genezen. Gebruik áltijd een goede zonnebrandcrème of zonnebrandspray. Ga nooit onbeschermd de zon in, ook al verbrand je nooit. UV-straling is nu eenmaal niet goed voor je huid. Ga goed met je huid om en verzorg je huid goed. Ben je niet verbrand? Gebruik dan alsnog na het zonnen een verkoelende en verzorgende after sun product. 

Lees voor je gaat zonnen de 10 gouden tips in dit artikel.

Ben jij weleens verbrand tijdens het zonnen?

Bron, bron

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved