Feiten en fabels over zonnebrand: dit is het beste voor jouw huidtype

Beauty door Laura

We zijn allemaal gek op de zon; we voelen ons veel productiever, zitten vaak een stuk lekkerder in ons vel en de zonnestralen geven ons een overheerlijk bruin huidje. Want zeg nu zelf: we werken allemaal het liefst héél erg hard aan een goedgebruind huidje. Uren bakken, smeren en keren is dan ook ons favoriete dagbesteding deze zomer. En dat je huid dan veel te verduren heeft, nemen we dan maar voor lief. Terwijl je huid juist de nodige aandacht verdient! Om toch zo optimaal van de zon en je bruine huidje te genieten, heeft Girlscene feiten en fabels op een rij gezet over zonnebrand. Hierna weet jij of je verantwoord van de zon geniet.

Eén keer smeren per dag is genoeg
Neenee, dit is een van de grootste misverstanden over veilig de zon ingaan. Hoe vaak je je moet insmeren is voor iedereen anders. Dit hangt namelijk ook af van je huidtype en hoe goed je huid dus tegen de zon kan. Het maakt ook uit wat je de hele dag doet. Ben je actief bezig, lig je in het zwembad of zit jij de hele dag rustig op het terras? Bij de ene activiteit verlies je je bescherming sneller dan bij de andere bezigheid. Na zweten, zwemmen en jezelf afdrogen moet je jezelf weer insmeren. 
Conclusie: Fabel

Met factor vijftig word je niet bruin
De beschermingsfactor (SPF) in een zonnebrand heeft helemaal niks te maken met hoe bruin je wordt, maar met hoe lang je in de zon mag blijven zonder te verbranden. Een hoge factor is juist goed, want dit zorgt ervoor dat je niet verbrandt. Sommigen zeggen wel: ''Na het verbranden krijg je vanzelf een bruine huid.'' Dit is ook zo, maar je bruine kleurtje verdwijnt vele malen sneller. Als je je goed insmeert met een hoge factor en je geleidelijk bruin wordt, blijft je bruine kleur veel langer zitten.
Conclusie: Fabel

via GIPHY

Een dure zonnebrand is net zo goed als een goedkope zonnebrand
De reden dat je voor de ene zonnebrand meer betaalt dan voor de ander, komt vooral door de look en feel van de zonnebrand. Denk aan de verpakking en of het lekker smeert, is het een spray of juist een olie, en niet te vergeten: de geur. Factor dertig van merk A is net zo sterk als factor dertig van merk B. Overal ter wereld betekenen de beschermingsfactoren hetzelfde. 
Conclusie: Feit

Zonnebrand is heel kort houdbaar
Net als op alle verzorgingsproducten zit er ook op zonnebrand een houdbaarheidsdatum. Ai! Dat is wat veel mensen dus niet weten. Wist je dat de houdbaarheidsdatum aan een symbool kunt herkennen? Als je even goed zoekt naar het symbool van een klein geopend potje, dan vind je daarnaast het aantal maanden dat het product houdbaar is na openen. Bij zonnebrand is dit vrijwel altijd twaalf maanden. Als de zonnebrand geopend is of in aanraking is geweest met hoge temperaturen verslechtert de beschermingsfactor. Hierdoor geeft het niet de juiste bescherming wat het product belooft. Bewaar zonnebrand daarom nooit te lang. De beste plek om je zonnebrand te bewaren is in je woning op kamertemperatuur. Ben je nu op het strand, bewaar hem dan in je koeltas of schuif hem in een plek in de schaduw.
Conclusie: feit en fabel, het gaat erom hoe je met je zonnebrand omgaat.

Je huid beschermen tegen stralingen is ontzettend belangrijk. Je houdt je huid er jong mee en je beschermt jezelf tegen huidkanker. Wist je dat je je huid nog op veel meer manieren beschermt tegen de zon naast zonnebrand? Van kleding, tot voeding en slaap. Met deze tips houd jij je huid jong, stralend en fris het hele jaar door. 
Bron: kwf.nl, gezondheidsnet.nl | Beeld: iStock