Health

Bewezen: wandelen is net zo effectief als hardlopen

Je bent nog maar 5 minuten aan het hardlopen, maar voor je gevoel ben je al langer dan een uur bezig.. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws voor je. Uit onderzoek is gebleken dat 10 minuten wandelen net zo effectief is als een uur lang hardlopen. Omg! Dus zeg maar bye bye tegen het zweten in de sportschool en ga lekker ‘s avonds een rondje wandelen met je besties.

Hier moeten we wel meteen even één ding duidelijk maken: het gaat hier helaas niet om afvallen of calorieën verbranden. Het gaat hier om de gezondheid van je hart. Volgens William Kraus (die het onderzoek uitvoerde) is tien minuten wandelen net zo effectief voor de gezondheid van jouw lichaam als een uur lang hardlopen. Uit zijn onderzoek bleek dat mensen die meer bewegen meer kans hebben om ouder te worden. En dan gaat het niet om hele sportieve en heftige workouts, maar de fiets of de trap pakken is ook al een goed begin. 

Afvallen door hardlopen
Bij hardlopen span je meer spieren aan dan bij wandelen en moeten je hart en longen harder werken waardoor je meer calorieën per uur verbrandt. Met wandelen (5 kilometer per uur) verbruik je ongeveer 300 calorieën per uur, terwijl wanneer je gaat hardlopen (10 kilometer per uur) er 800 calorieën per uur verbrand worden. Dat is ook logisch, want je legt een langere afstand af. 

via GIPHY

Afvallen door wandelen
Ook al verbrand je sneller calorieën met hardlopen, is het helemaal geen verkeerde keuze om te gaan wandelen. Wanneer je begint met hardlopen, is 20 of 30 minuten vaak al best pittig, terwijl het geen probleem is om ongetraind een uur of twee te gaan wandelen. En met twee uur wandelen verbrand je toch echt meer calorieën dan die twintig minuutjes hardlopen. Ook is het natuurlijk voordelig dat aan wandelen je niet zo snel blessures overhoudt, omdat je niet heel veel van je spieren of gewrichten vraagt.

Nog sneller afvallen met wandelen
Wil je toch graag afvallen maar niet gaan joggen? Dan zijn hier wat tips om sneller af te vallen met gewoon een rondje wandelen.

#1. Ga op een iets hoger tempo wandelen, dus niet op het tempo zoals jij door de stad loopt te winkelen. Zo verbrand je meer calorieën per uur.

#2. Beweeg tijdens het lopen je armen, doordat je meer spieren gebruikt, verbruik je ook extra calorieën. 

#3. Wandelen vlak na het eten is extra effectief. Of zelfs tijdens het eten, maar dat is niet zo ideaal ;).

#4. Ga met vriendinnen wandelen, voordat je het weet zijn jullie zo erg aan het kletsen dat er al een uur voorbij is gevlogen. 

Bron: HLN, happyinshape.nl, sport.infonu.nl | Beeld: iStock