Health

Met deze tips houd jij een hardloopschema wél vol

Hardlopen; you either hate it, or love it. Ik -Maudy- val onder de laatste categorie, maar dat komt vooral omdat ik (nog) geen ster in hardlopen ben. Gelukkig is het heel simpel om op het internet een hardloopschema te vinden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je na drie weken niet al stopt met je hardloopschema? Heel simpel: volg gewoon deze tips!

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 1: Kies goede sportschoenen
Als je begint met hardlopen is het belangrijk om goede sportschoenen aan te schaffen. Nu hoef je echt niet meteen naar de winkel te rennen om een paar dure hardloopschoenen aan te schaffen, maar kies wel voor een comfortabele schoen. Het is bijvoorbeeld niet echt slim om op je oude, afgetrapte sneakers te beginnen met je hardloopschema. Verkeerde schoenen kunnen er namelijk voor zorgen dat je last krijg van blessures en dan kun je natuurlijk nooit je hardloopschema volhouden.

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 2: Ga samen
Uit onderzoek is gebleken (lees hier meer) dat je beter sport als je het samen met een iemand anders doet. Niet alleen heb je op deze manier een stok achter de deur, jullie kunnen elkaar ook motiveren én uitdagen. Trommel dus je BFF, moeder, broertje, nichtje, moeder of vader op en let’s go running. Probeer wel zoveel mogelijk in je eigen tempo te blijven lopen, anders ga je het hardloopschema niet volhouden.

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 3: Begin langzaam
Super fijn dat je zo enthousiast bent en graag wil gaan hardlopen, maar loop niet meteen te hard van stapel in je nieuwe hardloopoutift. Houd je aan het hardloopschema. Veel mensen maken namelijk de fout in één keer te lang of te ver te gaan rennen. Ook al denk je dat je langer kan, blijf het hardloopschema volgen. Vind je het lastig om in te schatten hoe hard je moet lopen tijdens je hardloopschema? Test dit dan door te praten tijdens het hardlopen. Kun je nog makkelijk praten tijdens het rennen? Dan mag je wel een stukje harder. Ben je na één zin al buiten adem? Ren dan wat langzamer.

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 4: Begin binnen
Vind jij het lastig om meteen buiten te gaan hardlopen, waar iedereen je ziet? Begin dan eerst lekker op een loopband binnen. Misschien iets minder spannend, maar zo kun het wel leren. Ook handig als het buiten hard regent. 😉

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 5: Zet een doel
Voordat je start met je hardloopschema kan het helpen om doelen te zetten, bijvoorbeeld: ik wil vijf kilometer kunnen hardlopen zonder te stoppen. Dit kan je helpen om je doel te halen en zorgen dat je niets uit het oog verliest. Probeer ook voor jezelf vast te stellen waarom je wil beginnen met een hardloopschema. Wil jij je conditie verbeteren, vind je het gewoon leuk of wil je toch nog wat kilo’s kwijt? Dit kan je ook helpen wanneer je start met een hardloopschema. Lees hier waarom hardlopen zo goed voor je is.

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 6: Schrijf je in voor een hardloopwedstrijd
Wil jij er zeker van zijn dat jij je hardloopschema volledig afmaakt? Schrijf je dan in voor een hardloopwedstrijd. Zo móét jij je wel aan je hardloopschema houden. Let wel op dat jij je inschrijft voor een realistische wedstrijd en niet naast je hardloopschoenen gaat lopen. Een hardloopschema kost nu eenmaal tijd.

Zo houd jij je hardloopschema vol tip 7: Gewoon doorgaan
We snappen dat het heel verleidelijk is om thuis op de bank te hangen, maar jij kiest er zelf voor om te beginnen met een hardloopschema. Ga er dan ook voor! Uiteindelijk is er niemand behalve jijzelf die ervoor kan zorgen of je een hardloopschema doorzet. Spierpijn, regen of geen zin; gewoon knallen. En vergeet niet: summer bodies are made in winter. Weten wat je beter wel en niet kan eten tijdens het sporten? Bekijk dan dit artikel. 

Beeld: iStock