Health

Waarom meditatie muziek de oplossing is tijdens stressvolle situaties

Wanneer je superveel stress ervaart is het laatste waar je aan denkt om even rustig te gaan zitten of liggen. Je wil natuurlijk geen tijd verliezen, maar opschieten doe je ook niet door alle drukte in je bovenkamer. De oplossing is nabij, want meditatie muziek is hét antwoord om de rust terug te brengen in je body en mind. Lees hier wat voor effecten muziek op je lichaam heeft en op welke momenten je meditatie door de speakers moet afspelen.​

De voordelen van meditatie muziek
Het komt je vast niet onbekend voor dat bij sommige nummers al je haren recht overeind gaan staan of dat je tranen in bedwang houden nog nét aan lukt. Naast het geven van kippenvel heeft muziek nog veel meer effecten op je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat rustgevende muziek een beter effect heeft op het lichaam dan kalmerende medicijnen na een operatie. De patiënten ervaarden minder angst en stress gerelateerde gevoelens. Dat komt doordat rustgevende muziek onder andere helpt bij het reguleren van je hartslag. Zoals je leest is de juiste muziek supergoed voor je zen-gehalte. Meditatie muziek helpt je met focussen op je ademhaling en de rust vinden in je lichaam. Vooral voor beginners kan dit best lastig zijn, daarom is meditatie muziek de perfecte helpende hand.

via GIPHY

Momenten wanneer het fijn is om meditatie muziek te luisteren
Je moet natuurlijk niet perse een yogi te zijn om naar meditatie muziek te luisteren, want meditatie muziek is enorm behulpzaam op vele andere momenten. Misschien herken jij je in deze situaties en is de juiste rustgevende muziek de oplossing voor jou.

Voor de slechte slaper
Misschien ben jij iemand die wekelijks meerdere avonden plafondiensten draait. Je ligt te woelen en te draaien en in je hoofd gaan je gedachtes alle kanten op. Wanneer je rustgevende of meditatie muziek opzet richt je al je focus op de muziek en je ademhaling. Als je je op je ademhaling focust en het ontspannen van je lichaam, vergeet je zonder dat je het doorhebt alle hectiek die eerst in je brein rondspookte en val je zo in slaap.

via GIPHY

Tijdens stressvolle situaties
Wellicht heb jij morgen een deadline of een superbelangrijke presentatie. Als de adrenaline door je lijft giert en je hartslag bijna de tweehonderd slagen per minuut aantikt, lijkt het bijna onmogelijk om je nog te ontspannen. Soms ben je zo gestrest dat je helemaal vastloopt. Leg in deze situatie even je werkzaamheden aan de kant en zet meditatie muziek op. Wanneer je alle stress even loslaat, kijk je als je zen bent vaak met een veel frissere blik naar je opdrachten en kom je stukken verder.

Ga voor minimaal één me-time moment per dag
Je denkt er door alle heisa waarschijnlijk niet aan, maar iedere dag een momentje voor jezelf is enorm belangrijk. Hier hoef je je yogamat niet voor uit te rollen, want het hoeven maar vijf minuten per dag te zijn. Neem deze vijf minuten de tijd en focus met ontspanningsoefeningen op je ademhaling en de spieren in je lichaam, met fijne meditatie muziek op de achtergrond. Door deze mini rustmomentjes te pakken, maak je je dagen veel minder zwaar. Zeker het proberen waard.
Bron: hypnoseinstituutnederland.nl, businessinsider.com | Beeld: iStock