Health

De beste huidbescherming tegen de zon naast zonnebrand

Het liefst wil je alle zonuren meepakken om dat lekkere bruine kleurtje te krijgen, terwijl je eigenlijk ergens wel weet dat de zon helemaal niet goed voor je huid is. Wanneer jij je huid te vaak onbeschermd blootstelt aan de zon, vergroot je namelijk de kans op huidkanker. En dit wil je niet. In 2017 overleden er ruim 900 mensen aan de gevolgen van huidkanker. Naast zonnebrand smeren, zijn namelijk er nog véél meer manieren om jouw huid te beschermen. Lees hieronder welke huidbescherming tegen de zon jouw huidje nog meer kan gebruiken.

1. Neem tijd voor je schoonheidsslaapje
Yes! We hebben eindelijk een excuus zodat we overdag even onze ogen mogen sluiten. Je huid herstelt zichzelf namelijk tijdens je slaap. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je straalt en dat je huid sterk en gezond blijft. Een gezonde huid beschermt zich beter tegen UV-stralen en andere huidbeschadigingen. Volgens slaapexperts moet je minstens zes uur slapen zodat je huid zich optimaal herstelt. Heb jij moeite met in slaap vallen? Misschien lukt het met deze slaaptips wel.

2. Voeding als huidbescherming tegen de zon
In diverse voeding zitten stoffen die je huid gezond en sterk houden. Voeding met antioxidanten hebben zelfs de kracht om een beschadigde huid te redden. De volgende producten moet jij op je boodschappenlijstje zetten:
– Aardbeien
– Avocado
– Boerenkool
– Zalm
– Wortels
– Pompoen
– Zoete aardappel
Op deze lijst staan nog lang niet alle producten. Als je research doet naar voeding met antioxidanten krijg je een veel langere lijst met daarop lekkere producten, waarmee je de heerlijkste maaltijden maakt. Misschien zie je in dit kleine lijstje al een van je favoriete producten staan die jouw huid voeden met de nodige vitamines. Goed bezig, girl.
3. Smeren, smeren, smeren
We hebben het hier niet over een zonnebrandcrème, maar over een dagcrème. Superbelangrijk aan een goede dagcrème is dat er SPF (Sun Protection Factor) in de crème zit. Je kan blijven smeren voor dat mooie, gladde en soepele huidje, maar als er geen huidbescherming tegen de zon in de crème zit, ga je hier later toch last van krijgen.

4. Donkere kleding
Kleding als huidbescherming tegen de zon klinkt misschien logisch, maar ook mét kleding aan is de kans aanwezig om te verbranden. Lichte kleding of dunne stofjes begeven het op een gegeven moment ook tegen de UV-stralen. Wanneer jij een licht huidtype hebt, is het toch verstandiger om donkere kleding te dragen. Als je dat te veel gezweet vindt, doseer dan je tijd in de zon verstandig.

5. Hoeden en petten als huidbescherming
Een bruin gezichtje geeft je direct een stralende en gezonde glow. Maar hoe gezond is dat nu eigenlijk? Er zijn fashion items die perfect dienen als huidbescherming tegen de zon zoals hoeden en petjes. Gelukkig bestaan er talloze verschillende toffe hoofddeksels waar jij in de zomer je outfit mee rockt.
Huidbescherming tegen zon met zonnebrandcrème
Als laatst toch nog een zonnebrandcrème tip:
Vele mensen smeren met een te lage zonfactor, waardoor ze bijna voor niks huidbescherming opsmeren. Uiteindelijk verbrand je alsnog en loop je de volgende dag als een kreeft over straat. Om je huid optimaal te beschermen tegen de Nederlandse zon, past de volgende zonnebrand bij jouw huidtype:
♥ Huidtype 1
Een zeer lichte huid die snel verbrandt en bijna niet bruin wordt: factor 30+
♥ Huidtype 2
Een lichte huid die snel verbrandt en langzaam bruin wordt: factor 15-25
♥ Huidtype 3
Een licht getinte huid, verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin: factor 10-15
♥ Huidtype 4
Een getinte huid, verbrandt bijna nooit en wordt snel bruin: factor 5-10

Als je naar het buitenland gaat, waar de zonnestralen warmer en feller zijn, is het een goed idee om je toch in te smeren met een iets hogere factor.

Bron: mindbodygreen.com, beauty-all-in.nl, everydayhealth.com | Beeld: iStock, Unsplash