Travel

Dit zijn jouw opties voor een onvergetelijk tussenjaar

Je bent bijna klaar met school, yes! Maar van de vraag ‘Wat ga je daarna doen?’ krijg je het toch wat benauwd. Want help, je hebt werkelijk geen idee. Wil je liever een media studie doen of ga je toch voor leraar wiskunde? Geen paniek, het is helemaal niet erg als je het niet weet. Een tussenjaar is dé oplossing om eens heel goed na te denken of die ene studie wel bij jou past. Je kan ervoor kiezen om met alpaca’s de Machu Picchu te beklimmen of om geld te verdienen als nanny in Engeland. Eng? Helemaal niet. De wereld ligt aan je voeten, je moet het alleen nog ontdekken. Girlscene zet alle opties voor een onvergetelijk tussenjaar op een rijtje.

Alleen reizen
Voor de echte stoere chicks (en geloof ons: dat zijn wij allemaal. Misschien weet je het zelf nog niet). Alleen reizen is super populair en terecht. Van alleen reizen leer jij jezelf pas echt kennen. Op het moment dat je uit het vliegtuig stapt in Peru is het alleen nog maar me, myself and I. Je bent volledig op jezelf aangewezen. Van de weg naar je hostel vinden tot boodschappen doen in de plaatselijk supermercado. Jij leert jezelf in no time kennen en hoe waardevol is dat op zo’n jonge leeftijd? Er zijn natuurlijk tal van andere opties. Zo hoef je niet gelijk 5 maanden in het Amazoneregenwoud te survivalen, maar één maand reizen door het prachtige Bali is ook super stoer. Daarnaast zijn er jongerengroepsreizen en zelfs wereldreizen voor groepen, ook tof.

View post on Instagram
 

High school in het buitenland
Misschien ken je iemand die ooit high school heeft gedaan en er niet over ophoudt. Helemaal terecht, want een jaar high school is een bijzondere ervaring. Het klinkt super spannend en er gaat een hoop geregel aan vooraf, maar de ervaring is het dubbel en dwars waard. Je woont bij een gastgezin die jou vrijwillig in huis neemt, omdat zij de ervaring net zo bijzonder vinden als jij. Doordeweeks ga je naar de plaatselijke middelbare school en in je vrije tijd leer jij de taal en cultuur kennen. Je maakt vrienden voor het leven en krijgt er een tweede familie bij. Een waardevolle ervaring dus. Kies je voor een jaar in the States en stap jij elke dag in een gele schoolbus of ga je voor een half jaar croissantjes en stokbrood eten in het prachtige Frankrijk? High school regel je via een uitwisselingsorganisatie en is meestal voor jongeren van 14 tot 18 jaar.

View post on Instagram
 

College in het buitenland
In het verlengde van high school ligt college. Misschien ben je iets ouder of spreekt high school je niet aan. College is dan een toffe optie. Je volgt vakken die je echt interessant lijken en dat is dé manier om je te oriënteren voor later. Je kan ervoor kiezen om te wonen op de campus of bij een gastgezin. Ook college regel je via een uitwisselingsorganisatie. Het brengt het nodige regelwerk met zich mee, maar is het helemaal waard. Daarnaast is er weer genoeg keus qua landen. Van Japan tot Australië en van Canada tot Argentinië.

View post on Instagram
 

Vrijwilligerswerk
Even helemaal klaar met de schoolbanken? Kies dan voor vrijwilligerswerk. Zo draag jij echt een steentje bij aan de wereld. Samen met een groep maak je een positief verschil, behaal je langetermijn doelen en heb je een duurzame impact op de gemeenschap. Bovendien leer je zelf ook heel veel. Wedden dat jij als een gelukkiger persoon terug komt? Vrijwilligerswerk bestaat in allerlei vormen en maten: lesgeven aan kinderen in Thailand, natuurbehoud in Costa Rica of sociale zorg in Tanzania. Alles is mogelijk.

View post on Instagram
 

Werkervaring
Misschien wil je gewoon geld verdienen. Dat kan ook en hoeft helemaal niet saai te zijn. In Nederland kan je ervoor kiezen om te ontdekken wat bij jou past. Kijk of je bij de plaatselijke krant mag meelopen als je geïnteresseerd bent in journalistiek of misschien ken je een stylist die jij aankomende maanden kan assisteren. Zo werk je aan jouw toekomst en verdien je een leuk zakcentje. Je kan natuurlijk ook werkervaring in het buitenland opdoen. Zo kan je kiezen voor horecawerk, boerderijwerk of een serieuze stage. Zie jij jezelf al in Manhatten rondrennen als PR-chick? 

View post on Instagram
 

Au Pair
Krijg jij ook rammelende eierstokken als jij een baby op straat ziet? Wellicht is werken als au pair iets voor jou. Als au pair in het buitenland woon jij bij een gezin in huis en zorg je voor de kinderen. Je assisteert bij allerlei taken, van de kinderen naar school brengen tot koken. Au pair is een leuke en leerzame manier om een andere cultuur en taal te leren kennen. Bovendien ontvang je ook een klein salaris. Daarnaast krijg je vrije tijd om vrienden te maken en het land te ontdekken. Bonus: na een jaar is jouw band met het gezin super hecht en heb jij er een tweede familie bij. Wij zeggen doen.

View post on Instagram
 

Talencursus
Altijd al een taal willen leren of je huidige kennis bijspijkeren? Dan is een talencursus de optie voor jou. Je kan kiezen om dit in Nederland te doen, of in het buitenland. Wat dacht je van Engels leren tussen de palmbomen op Hawaii of Spaans leren in het mooie Madrid? Ga een super leuke tijd tegemoet met alle internationale studiegenoten en duik in de taal en cultuur van het land. Bovendien staat dit goed op je CV. Benieuwd hoe dit is? Lees hier hoe Carmen haar tijd in San Diego beleefde.
 

View post on Instagram
 

Enthousiast geworden? Terecht. Maar misschien maak jij je wat zorgen over de mogelijke kosten. Want bepaalde opties zijn duur. Geen zorgen, want overal zijn oplossingen voor. Zo kan jij aankomende maanden alvast een extra dag werken en in de zomervakantie fulltime. Zo spaar jij in no time een flink bedrag bij elkaar. Bekijk ook eens of je een inzamelingsactie kan opzetten en kijk je hele familie lief aan. Daarnaast bieden sommige uitwisselingsorganisaties korting aan gezinnen die een lager inkomen hebben. Als jij dit echt wilt, lukt het je ook. Want waar een wil is, is een weg ;-). Laat je in ieder geval niet tegenhouden door angsten. Niets is zo eng als dat het lijkt. Als je even doorzet, ga je het meest geweldige jaar tegemoet. Enjoy!

Extra studiekeuze hulp nodig? Deze tips helpen je op weg.

Beeld: iStock

Must reads 👀