Lifestyle

Hoe word ik au pair in het buitenland?

Ben je even gestopt met je studie? Weet je na de middelbare school nog niet wat voor studie je wil gaan doen? Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een baantje te zoeken of rond te gaan reizen, maar je kunt het ook combineren door au pair te worden in het buitenland. Je doet niet alleen ervaring op, maar verdient er ook nog eens geld mee. Girlscene geeft jou de beste tips over hoe jij au pair kunt worden in het buitenland.

Wat is een au pair?
De hoofdtaak van een au pair is het verzorgen van de kinderen. Je leeft bij een gezin waar de ouders druk zijn met hun baan of andere activiteiten en niet de hele dag tijd hebben voor hun kind(eren). Als au pair werk je vaak een paar maanden tot een jaar bij een gastgezin, er kan verwacht worden dat je ook helpt met huishoudelijke klusjes, maar daar moeten dan vooraf afspraken over gemaakt zijn. Als au pair ben je onderdeel van het gezin en word je vaak beschouwd als een soort "grote zus" van de kinderen. De meeste au pairs wonen bij het gezin, eten mee en krijgen zakgeld voor hun verblijf. Waarom word ik au pair?
Ben je na het behalen van je middelbare schooldiploma nog niet klaar om een studie te kiezen? Het kiezen van een studie blijft voor de meesten een lastige keuze. Met de afschaffing van de basisbeurs kunnen veel jongeren het niet meer veroorloven om te switchen van studie. Je kunt een tussenjaar nemen en bijvoorbeeld 6 maanden ervaring op doen als au pair in het buitenland. Zo kun je rustig nadenken over jouw studiekeuze, maar verspil je niet je hele jaar. Ook is het een leuke manier om een tijdje op een andere plek te verblijven. 

Je moet geen au pair worden als je rijk wilt worden. Een ticket kan veel kosten en omdat je vaak kost en inwoning krijgt, krijg je niet enorm veel zakgeld. Gemiddeld verdient een au pair tussen de €300 tot €400 per maand. Wil je een andere cultuur leren kennen? Een andere taal leren spreken? Dan is au pair worden in het buitenland de perfecte baan voor jou. Doordat je op jezelf bent aangewezen en jij veel verantwoordelijkheid draagt wat betreft de zorg van de kinderen word je een stuk zelfstandiger. Daarnaast staat het ook goed op je CV als je een tijd in het buitenland hebt gewerkt, dit getuigt van doorzettingskracht en aanpassingsvermogen. 

Hoe vind ik een gezin?
Wanneer je als au pair aan de slag wilt in het buitenland, is het verstandig om via een organisatie een gezin te zoeken. Hierdoor kun je altijd terugvallen op de organisatie als er iets misgaat. Als het bijvoorbeeld toch niet klikt met je gezin of wanneer zij zich niet houden aan afspraken, dan kan het bureau jou bijstaan. Voorbeelden van organisaties zijn Au Pair World, Travel Active of Au Pair Interactive. Vaak betaal je aan zo'n bureau een bedrag voor de bemiddeling. Als je eenmaal een gezin gevonden hebt is het belangrijk dat je het gezin een beetje beter leert kennen. Je leert mensen een stuk beter kennen door te bellen of te Skypen dan via e-mail. Wil je zonder een bureau als au pair gaan werken? Let dan goed op dat je afspraken via de mail vastlegt, dan heb je afspraken zwart op wit staan mocht er iets misgaan met de communicatie.

Naar welk land ga ik toe?
Bedenk goed welk land je beter wil leren kennen. Wil je jouw Engels verbeteren? Zoek dan naar gastgezinnen in Engelstalige landen. Maar probeer niet alleen te focussen op een specifiek land, de meeste tijd breng je toch door bij jouw gastgezin, dus dat is ook een belangrijke factor. De landen waar veel vraag is naar au pairs zijn Engeland, Duitsland, Frankrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

Tips van Girlscene-lezeressen:

Als je nooit eerder in het buitenland bent geweest, kies dan voor een organisatie (oewel dit ook geen garanatie is voor een leuk verblijf!).
Voel jij je eenzaam? Ga erop uit! Je bent niet voor niets aan dit avontuur begonnen.
Geef niet gelijk op als je heimwee hebt, iedereen heeft wel eens heimwee.
Kies niet gelijk voor het eerste gezin, zoek totdat je een gezin hebt gevonden dat bij jou past.
Verken in je vrije tijd de buurt, zo voel jij je sneller thuis.
Ontmoet mensen, vraag aan de ouders van je oppasgezin of zij vrienden hebben die ook een au pair in dienst hebben. Veel steden hebben ook een Facebookpagina voor au pairs. Zit je bijvoorbeeld in Londen? Zoek dan eens op 'Au pair London'.
 Communiceer goed met het gezin, ook als jij je niet prettig voelt. Zij kunnen je helpen en zorgen dat jij je meer op je gemakt gaat voelen.Ervaringen van Girlscene-lezeressen

"Ik ben au pair geweest op Bonaire, hier zorgde ik voor twee lieve meiden. Via Au Pair World had ik binnen no time een gezin gevonden, na twee keer Skypen waren we beiden positief. Het gezin heeft zelfs de helft van mijn vliegticket betaald. In eerste instantie zou ik naast het zorgen voor de kinderen ook in de ochtenden werken bij hun bedrijf maar uiteindelijk hielden zij zich niet aan die afspraak. Hierdoor begon ik me enorm te vervelen. Het grootste probleem waar ik tegenaan liep was dat er werkelijk niets te doen was op Bonaire. Ik spendeerde mijn ochtenden in de sportschool en in zee. Na twee maanden heb ik besloten om naar huis te gaan, ik ging naar Bonaire voor plezier maar uiteindelijk heb ik me erg veel verveeld. Achteraf vond ik het een positieve ervaring, maar ik zou het niet nog eens doen."

———————————————————

"De komende 5 maanden zal ik als au pair in Amerika verblijven. Na mijn MBO studie wilde ik doorstuderen, helaas kwam ik niet door de HBO selectie. Zo kwam ik op het idee om au pair te worden in Amerika. Het afscheid nemen viel me erg zwaar, maar dat was het zeker waard. Als je in Amerika gaat werken ben je verplicht om met een organisatie te gaan. Zij stellen regels op voor jou en de familie. Ik heb een oriëntatieweek gehad waarin ik andere au pairs in de buurt heb ontmoet. Tijdens mijn eerste weken heb ik het niet zo naar mijn zin gehad, ik had voor het eerste beste gezin gekozen omdat ik snel wilde beginnen aan mijn avontuur. Achteraf klikte ik helemaal niet met het gezin en besloot ik om te rematchen. Binnen twee weken vond mijn organisatie een gezin in San Fransisco wat beter bij me paste. Nu, 4 maanden later, voel ik me helemaal op mijn plek. Mijn familie is ontzettend lief en de omgeving is stukken beter. Het is een Joodse familie dus ik leer ook veel over de Joodse cultuur. De tijd vliegt voorbij, ik ontdek mooie plekken, ga naar leuke restaurants, maak veel vrienden en maakt natuurlijk veel lol met de kids. Mijn tip voor jullie: Don’t worry als je heimwee hebt, ik had dat ook! Je komt in een ander land met een andere cultuur en levensstijl, maar daar wen je vanzelf aan! Doorzetten en niet opgeven! Xx Joyce"

———————————————————

"Ik verblijf momenteel in Londen en het is écht fantastisch! Naar mijn mening kun je gerust op een specifiek land gaan zoeken, als je bijvoorbeeld een taal beter wil leren. Maar ga niet op een specifieke stad zoeken, want het gezin blijft het belangrijkste. Als het met het gezin niet klikt, zul je waarschijnlijk geen leuke tijd krijgen. Ik heb geen contract met de familie opgesteld, maar ik heb wel mails waarin we afspraken hebben vastgelegd. Het zorgt voor extra zekerheid, zo kun je achteraf nooit in de problemen komen. Een bevriende au pair heeft wel eens een heel extra weekend op moeten passen zonder er extra betaald voor te krijgen. En geloof mij, het is best lastig om daar wat van te zeggen. Ik vind niet dat een organisatie nodig is, tenzij je naar Amerika gaat of je geen idee hebt wat je kunt verwachten."

———————————————————

"Ik heb inmiddels drie keer als au pair gewerkt, dus ik heb wel wat ervaring. Mijn eerste keer was na mijn eindexamen, twee maanden in Engeland. Hier liep ik toevallig tegenaan in een lokale krant. De moeder was Nederlands, de vader Engels. Ze hadden drie kinderen en zijn mij ook nog op komen zoeken in Nederland voordat ik kwam. Maar verder ging ik er eigenlijk een beetje blind in. Achteraf gezien had ik beter met een bureau kunnen gaan, of in ieder geval hun woonplaats iets beter researchen. We hadden geen contract, en ze woonden in the middle of nowhere, waar geen andere au pairs waren. Ik had geen rijbewijs en het dichtstbijzijnde dorp was een half uur fietsen en had maar een paar winkels. De eerste paar weken heb ik me echt dood verveeld, totdat ik uiteindelijk een andere au pair vond. De laatste weken spraken we elk weekend iets af en toen ging het wel iets beter. Daarnaast moest ik heel veel in het huishouden doen, en voelde ik me af en toe een beetje hun slaafje. Uiteindelijk ben ik twee maanden gebleven voordat ik naar huis ging. 
Daarna heb ik een jaar en negen maanden in Amerika gezeten, San Francisco. In Amerika moet je verplicht met een bureau, dus die regelen een groot deel voor je. Toen een gezin contact met me opnam, was de moeder nog zwanger van de tweeling en ze hadden in oktober een au pair nodig. Zij waren het eerste en enige gezin waar ik contact mee heb gehad. Bij mijn bureau was het zo dat je maar met één gezin per keer contact kon hebben. Ik ben naar San Francisco gevlogen toen de tweeling 4 maanden was, net voor Halloween. En eigenlijk heb ik nooit een probleem met het gezin gehad en heb ik toen zelfs besloten om nog negen maanden langer te blijven. Uiteindelijk heb ik dus een jaar en negen maanden bij hetzelfde gezin gewoond en ze voelen nu ook echt als familie. Nu ben ik alweer weg bij ze sinds juli 2014, maar ik heb ze afgelopen januari een weekje bezocht. In Amerika ga je dus met een bureau, anders is het illegaal en krijg je $195.75 betaald, dit is bij alle bureaus hetzelfde, en is een vast bedrag, of je nu 1 of 5 kinderen hebt.
Nu zit ik sinds 5 weken in Australië. Ik ga hier studeren maar wilde het combineren met oppassen. Ik had het gezin gevonden via internet, we hebben een aantal keren gebeld met Skype en het klikte goed. Jammer genoeg bleken veel dingen niet helemaal te kloppen nadat ik aankwam. Zo was de moeder bijvoorbeeld full time thuis terwijl ze tegen mij hadden gezegd dat ze drie dagen in de week zou werken. Ook betaalden ze me niet op de manier zoals was afgesproken en voelde ik me niet erg welkom, dus ik ben snel weggegaan. Nu zit ik hier in een studentenhuis en ben ik aan het zoeken naar oppaswerk.

Ik denk dat het vooral belangrijk is om te communiceren. Als er een probleem is maak je het in je hoofd vaak veel erger dan het is. Ik was heel open naar het Australische gezin dat ik me niet fijn voelde, het kwam voor hun dus ook niet als een schok dat ik weg wilde. Ook met het gezin in San Francisco waren we altijd heel open en ik denk dat we daarom nooit een probleem hebben gehad. Ik houd een blog bij, adutchgirlflying.blogspot.com, waar ik mijn ervaringen als au pair in San Francisco deel."

Zou jij als au pair in het buitenland willen werken?

Beeld: Thinkstock

Must reads 👀