Lifestyle

Dit zijn de bekendste universiteiten van Amerika en wij willen hier nu studeren

Universiteiten als Yale of Harvard zijn voor ons een ver-van-mijn-bed-show-gevalletje. Toch dromen we over hoe het leven op zo’n prestigieuze universiteit zou zijn. Vier jaar lang leven zoals Blair en Serena uit Gossip Girl en weekenden gevuld met football games en college parties. Zucht… Wij tekenen ervoor. Benieuwd wat de meest prestigieuze universiteiten in Amerika zijn? Girlscene zoekt het uit.

Er zijn meer dan 5000 universiteiten en colleges in de Verenigde Staten. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van hele kleine, tot onwijs grote universiteiten met wel 50.000 studenten. Alle universiteiten hebben een bepaalde reputatie. Anders dan in Nederland, is dat erg belangrijk. Alleen door extreem hard werken op de middelbare school wordt je toegelaten tot een goede universiteit. Haal je geen goede cijfers, dan heb je pech en ‘willen’ die goede scholen je niet. Hard hè? Die beste universiteiten zien we vaak terug in films en series zoals Gossip Girl, Legally Blonde of Gilmore Girls. Genoeg reden dus om ons te verdiepen in die universiteiten.

De acht ‘Ivy League’ universiteiten, zoals Harvard of Brown, worden vaak gezien als de beste universiteiten. Dat is niet waar, de ‘Ivy League’ is oorspronkelijk alleen maar een sportcompetitie. De universiteiten behoren toevallig ook tot de beste universiteiten van de Verenigde Staten.

HarvardHarvard is de meest beroemde universiteit ter wereld. Harvard, net buiten Boston, werd begin 1600 gesticht door John Harvard en behoort tot de Ivy League. Misschien ken je de universiteit wel uit Legally Blonde, waar Elle Woods rechten ging studeren. Harvard bestaat uit dertien scholen. Zo’n 20.000 lucky bastards studeren hier en betalen €43.000 per jaar aan schoolgeld en €15.000 voor overige kosten zoals inwoning en boeken. Dat betekent dat je zo’n €50.300 per jaar betaalt, oftewel €232.000 na het behalen van een 4-jarige bachelor. Wow.

Fun facts
– Ondanks de academische excellentie zijn er ook een hoop schandalen op deze school. Onder andere dankzij de vele ‘sororities’ en ‘fraternities’, oftewel studentenverenigingen. De ontgroeningen gaan op zijn zachts gezegd ver. Van hamburgers eten die zijn geweekt in rum tot bier drinken met schaamhaar. Bah!
– Harvard heeft de grootste bibliotheek ter wereld. De bibliotheek heeft miljoenen boeken, manuscripten en foto’s.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Harvard Admissions (@harvard_admissions) op

– De Johnsons Gate is bijna het hele jaar gesloten. De regel is dat je alleen door deze poort mag lopen op je eerste en laatste schooldag. Doe je dit tussendoor? Dan breek je de traditie en brengt dit ongeluk. 
– Op de campus staat een beeld van John Harvard. Voor bezoekers is het traditie om zijn teen aan te raken, dat brengt dan namelijk weer geluk. Wij waarschuwen je vast: doe dit niet, de studenten plassen hier namelijk overheen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Claire Marie Roney (@claire.m.roney) op

– De sportteams spelen dus in de ‘Ivy Leage’. De grootste rivaal van Hardvard is Yale. Deze jaarlijkse football game is een belangrijk evenement, waar iedereen heen gaat.
– Het motto van Harvard is Veritas, oftewel waarheid.

Stanford University
stanford uni usa
Stanford University is gelegen in het zonnige Californië, een half uur buiten San Francisco. Stanford ligt in Silicon Valley en leidt daarom veel studenten op die later bij Google of Facebook eindigen. De universiteit werd pas in de 19e eeuw opgericht en heeft daarom een andere look en feel dan oude universiteiten aan de oostkust. Studenten (of ouders) betalen €43.000 om hier te studeren. Tel daar nog €22.000 aan kosten voor wonen, boeken en on-campus maaltijden. Hallelujah.

Fun facts
– Elk jaar vindt de ‘Big Game’ plaats. Dit is dé footbal game van het jaar, waar Stanford tegen Berkeley (Cal Bears) speelt. Deze wedstrijd gaat er erg wild aan toe ;-).
​- Maar liefst 25% van de studenten zit hier bij een studentenvereniging.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door GreekYearbook 📷 (@greekyearbook) op

– Sinds 1952 hebben meer dan 54 Stanford studenten of docenten een nobelprijs gewonen.
– Het motto van Stanford University is “Die Luft der Freiheit weht.” Oftewel: De lucht der vrijheid waait.

Yale University
yale uni usa

Yale University is, net als Harvard, een ‘Ivy Leage universiteit’. Yale ligt in New Haven, Connecticut. Iets boven New York City. De universiteit werd in 1701 gesticht en bestaat uit twaalf scholen. Yale staat vooral bekend om excellente drama- en muziekgroepen en vindt kunst en cultuur erg belangrijk. Yale is een stuk kleiner dan andere universiteiten met ‘maar’ 12.000 studenten. Het schoolgeld is €46.000 per jaar, overige kosten zijn ook nog eens €14.000. Oftewel €60.000 per jaar. Nog even sparen dus…

Fun facts
– Yale staat dus bekend om haar drama- en muziekgroepen. Zo zijn de ‘Yale Whiffenpoofs’ erg beroemd, dit is een a capella-groep. Zij treden overal ter wereld op. Gilmore Girls-fan? Rory’s opa Richard zat hierbij en zingt zelfs met ze mee in een aflevering.
– Studenten moeten hun gehele studententijd in een van de veertien appartementencomplexen wonen. Elk complex heeft een hoofd die daar ook woont en met de studenten eet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Yale (@yale) op

– Er zijn veel geheime groepen op Yale. De meest bekende groep heet ‘The Skull and Bones Society’, waar onder andere George W. Bush bij zat. Het gerucht gaat dat zij het schedel van Geronimo, een indianenleider, hebben gestolen uit zijn graf en het in een glazen display bewaren. (Gilmore Girls fans: The Life and Death Brigade, waar Rory bij zat, is helaas nep.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Courtney S. Long (@courtneyphd) op

– Het motto van de universiteit is Lux et veritas, oftewel Licht en waarheid.

Kriebelt het bij jou ook? Studeren op één van deze universiteiten is misschien niet haalbaar, maar studeren op een Amerikaanse college kan wel. Verdiep je eens in een uitwisselingsorganisatie. Benieuwd hoe een exchange is? Carmen ging met EF naar San Diego, klik hier om haar ervaring te lezen. Een stage in het buitenland is natuurlijk ook een optie, klik hier voor tips.

Brond: US News | Beeld: iStock