Lifestyle

Stage in het buitenland: zo pak je het aan

Stage lopen, het is misschien wel het leukste onderdeel van je opleiding. Maar heb je ooit al nagedacht over een stage in buitenland? Zo wordt stage lopen namelijk nóg leuker. Weg uit ons koude kikkerlandje, koffers inpakken en hup: op naar het vliegveld. Een stage vinden en zaken regelen met een bedrijf in het buitenland kan best lastig zijn. Lees hier hoe en wat je moet doen voor het lopen van je droomstage.

Oriënteren
Kies het land uit waarin je stage wil gaan lopen. Dat je niet voor Nederland gaat is duidelijk, maar in welk land zie je jezelf dan wél zitten? Zet alle landen waar je tussen twijfelt op een rijtje, en weeg ze met elkaar af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afstand, het bedrijf waarnaar je op zoek bent en aan welk land je het meeste trekt.

Begin op tijd met zoeken
Heel erg belangrijk: begin op tijd met het zoeken naar een geschikt stagebedrijf. Er is niks erger dan geen stageplaats hebben op het moment dat je stage begint. Sommigen hebben het geluk dat ze binnen no-time een adres binnen hebben gesleept, maar heb je dat geluk niet? Dan heb je dus een groot probleem.

Vaak zijn studenten om en nabij een half jaar bezig voordat ze een geschikte plek hebben gevonden. En dan is het vinden van het bedrijf nog niet eens alles. Je moet ook solliciteren, afspraken maken, contacten leggen en contracten laten ondertekenen. Kortom: begin op tijd met zoeken!

De zoektocht
De zoektocht naar een goede stageplaats kun je op verschillende manieren aanpakken. Sommige studenten hebben het geluk dat school een handje meehelpt. Als dat bij jouw school ook zo is, is het een goed idee om eerst daar om advies te vragen. Vaak hebben scholen namelijk goed contact met buitenlandse instellingen of bedrijven die stageplaatsen aanbieden in het buitenland.

Helpt je school niet mee? Dan is het misschien handig om op zoek te gaan naar een bemiddelingsbureau die je hierin kan begeleiden. Vaak zijn hier wel kosten aan verbonden, maar mocht het je niet op je eigen houtje lukken, dan is het inschakelen van een bemiddelingsbureau een goede optie. Als je een stage gevonden hebt en op gesprek mag komen, kijk dan hier voor sollicitatietips.

Leer de taal spreken
Als je ergens voor een langere tijd verblijft, is het toch wel fijn als je fatsoenlijk kunt communiceren met je medemens. Het hoeft natuurlijk niet per se, maar het is een aanrader om de taal aan te leren van het land waarin je stage gaat lopen. De communicatie verloopt soepeler, en inwoners zullen je ook minder snel behandelen als een ‘buitenlander’.

Inkomsten en uitgaven
Maak voor jezelf een overzicht met de inkomsten en uitgaven die je tijdens je stageperiode gaat hebben. Waarschijnlijk ben je tijdens een stage meer geld kwijt dan wanneer je nog bij je ouders onder het dak woont, dus denk ook aan kosten als een huisvestiging, boodschappen en verzekeringen. Het is sowieso een goed idee om bij te houden wat er per maand binnenkomt en uitgaat aan geld. Kijk hier hoe je dat het beste kunt doen.

Mocht je stage bedrijf stagevergoeding uitbetalen, dan is het al een stuk makkelijker om per maand rond te komen. Krijg je geen stagevergoeding, of hou je liever een zakcentje over per maand? Ga dan op zoek naar een baantje in de buurt van je stage bedrijf of je huis. Zoeken kun je beter ter plekke doen dan via internet, omdat je dan beter een geschikte plek voor je baantje kunt vinden.

Regel een verblijfsplaats
Vind een plek om te verblijven tijdens je stage. Ga op zoek naar een campus, een studentenhuis of misschien verblijf je liever in een gastgezin. Hier geldt ook: begin op tijd met zoeken en steek veel tijd in zoektochten op internet!

Beurs
Last but not least: check voordat je begint aan je stage of je recht hebt op een Erasmusbeurs. De beurs van Erasmus is speciaal voor studenten die een tijdje in het buitenland gaan studeren. Het is een tegemoetkoming in de reiskosten, en een vergoeding voor allerlei extra verblijfskosten die je tegen gaat komen. Heb je recht op de beurs? Dan klinkt stage lopen in het buiteland al weer een stuk aantrekkelijker!

Heb je je stageplaats en verblijfplaats gevonden? Dan is het enige wat je nu nog moet doen het boeken van een ticket. Wij hebben de meest gebruikte sites voor je op een rijtje gezet:

Bronnen: wilweg.nl, Stageplaats.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀