News

OMG! Een lange gaap betekent dat je hartstikke slim bent

Soms dan is het gewoon nodig om even lekker languit te gapen. Met je mond wijd open en armen gestrekt doe jij ongegeneerd je gaap. Als je dacht dat je alleen maar gaapt als je moe bent, dan heb je het mooi mis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de lengte van je gaap te maken heeft met de grootte van je hersenen. Hmm… Dat klinkt erg interessant, toch?

Onderzoekers van State University of New York hebben het gapen even onder de loep genomen. Zij concludeerden dat zoogdieren met een groter brein een langere gaap hebben. Oké, oké, het heeft er dus niet zo zeer mee te maken dat je moe bent? Ben jij vaak moe? Lees in dit artikel hoe dat komt. 

Het onderzoek is gebaseerd op heel wat YouTube-filmpjes. Een beetje gapende dieren bekijken, is zeker niet verkeerd. Door de duur van 205 verschillende gapen te meten en deze te vergelijken met het gewicht van de hersenen, kwamen ze tot de conclusie dat deze twee zaken zeker iets met elkaar te maken hebben. Hoe langer de gaap, hoe groter de hersenen. Muizen hebben de kortste gaap en ook de kleinste hersenen, maar die komt niet geheel uit de onverwachte hoek. 

lengte gaapJe gaap heeft ook te maken met het aantal hersenencellen die je hebt. Olifanten hebben namelijk vele malen grotere hersenen dan de mens, maar geeuwen wel iets korter. Dit komt doordat wij als mensen meer hersencellen hebben. Betekent dit dat we gewoon hartstikke slim zijn?

Waarschijnlijk vraag je je ook af waarom we eigenlijk gapen. Het is nou niet bepaald aantrekkelijk als we met onze mond wagenwijd open de meest rare geluiden laten horen. Toch is het niet geheel nutteloos. Vaak wordt beweerd dat gapen zorgt voor meer zuurstof in de hersenen. Toch denken onderzoekers van de Universiteit van Wenen dat het ergens anders mee te maken heeft. Zij kwamen tot de conclusie dat gapen te maken heeft met de temperatuur. Als het heel koud of heel warm is, gapen we minder. 

De onderzoekers denken dat we geeuwen om de hersenen te koelen. Als de temperatuur stijgt, zorgt een gaapje voor verkoeling. We zijn weer alert en kunnen daardoor beter presteren. Kijk, is dat mysterie ook opgelost. Heb je nog andere tips om je hoofd koel te houden tijdens warm weer? Lees dan dit artikel

Beeld: Unsplash | Bron: Biology Letters, kijkmagazine.nl, gezondheidsnet.nl