Lifestyle

11 redenen waarom jij altijd moe bent

Sporten, werken, school, uitgaan. Het leven is al zo ontzettend zwaar en dan moet je in het weekend ook nog eens naar verjaardagen van familieleden. Maar eigenlijk voel jij je, ook na een goede nacht van 10 uur slaap, zo ontzettend moe? En je hebt ook geen pfeiffer. Nee, er is iets anders aan de hand. Hier zijn een aantal redenen waarom jij altijd moe bent.

1. Je hebt geen ritme
Je slaapt in het weekend uit, het liefst tot een uur of 2 in de middag. Maar hierdoor kom je op zondagavond niet meer in slaap en ben je op maandagochtend niet uit je bed te krijgen. Vervolgens ben je de rest van de week een zombie en slaap je in het weekend weer tot 2 uur uit. 

2. Je leidt aan het “nog een aflevering”-syndroom
Uit onderzoek is gebleken dat 47% van de Nederlanders te weinig slaap krijgt doordat ze voor het slapen gaan nog op hun telefoon of laptop zitten te Netflixen. Dit is super herkenbaar, maar eigenlijk moet je voor jezelf een afspraak maken dat je maar één aflevering per avond mag kijken. 

3. Je kan niet slapen door je beeldscherm
Eigenlijk is naar je beeldscherm loeren voor je gaat slapen helemaal niet goed. Hierdoor krijg je niet alleen minder slaap, maar je slaapt ook slechter en minder diep. Het is beter om een half uur voordat je gaat slapen al je apparaten uit te zetten. 

moe altijd 11 redenen 4. Je krijgt niet genoeg slaap
Op je iPhone is er bij je wekker een functie die “bedtijd” heet. Als je instelt hoelaat je op moet staan en hoeveel slaap je wil krijgen rekent hij voor je uit hoelaat het een geschikte tijd is om te gaan slapen. Houd jezelf hier dan ook aan!

5. Je slaapt te veel
Slapen is goed voor je, maar door te veel slaap kun je je ook ellendig voelen. Je voelt je zwak en moe omdat je zo lang in je bed hebt gelegen, niet veel hebt gegeten en te veel hebt geslapen. 12 uur achter elkaar tukken is dus ook geen aanrader.

6. Je bent net ziek geweest
Als je een tijdje een virus hebt gehad en net pas weer beter bent, kan het zijn dat je een nasleep hebt. Je voelt je nog zwak omdat je zoveel tijd in je bed hebt gespendeerd. Het is slim om wat oefeningen te doen. Dit kan thuis of op de sportschool, om weer wat energie te krijgen.

7. Je leeft op koffie, zonder koffie ben je niets
Als je een ochtend geen koffie hebt gehad is je dag drama en ook voor anderen. Je bent chagrijnig en wilt gewoon alleen nog maar in je bed liggen. Geen goede zaak! Vervang koffie voor water.

8. Je eet ongezond
Groente en fruit en een gezonde volle maaltijd dragen ook bij aan je energiegehalte. Dus zorg ervoor dat je gevarieerd en gezond eet elke dag. Je voelt je hierdoor energieker!

9. Je sport te veel
Sporten is goed voor je energie en gezondheid, maar te veel sporten maakt je moe. Je functioneert hierdoor minder goed op school of op werk. Zorg dat je een normaal aantal uren in de sportschool staat elke week.

10. Ijzertekort
Heb je al langdurig last van vermoeidheid? Dan kan het zijn dat je een ijzertekort hebt. Eet meer producten waar ijzer in zit zoals spinazie en brintapap. Werkt dit niet, doe dan een bloedtest. Misschien dat je ijzerpillen moet slikken.

11. Je drinkt te weinig water
Water is hydraterend en goed voor je energie. Je moet genoeg blijven drinken anders raak je uitgedroogd en last van je darmen. Van te weinig drinken kan je ook hoofdpijn krijgen en je zwak voelen. 

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: Buzzfeed.com, draxe.com, prevention.com