Health

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met koolhydraten eten

Er zijn allerlei verschillende diëten die je helpen met afvallen. Glutenvrij, detoxen, caloriëarm, noem het maar op. Ook een no carb dieet is tegenwoordig heel populair: een dieet waarbij je alle koolhydraten laat staan. Koolhydraten hebben een slechte reputatie opgelopen. Maar je moet eigenlijk twee keer nadenken voordat je aan zo’n dieet begint, want het is natuurlijk nooit helemaal goed om een voedingssupplement uit je maaltijd te schrapen. 

Wat zijn koolhydraten precies? Nou, koolhydraten zijn eigenlijk gewoon suikers, zetmeel en vezels. Zeker suikers en zetmeel zorgen ervoor dat je lichaam veel energie krijgt. Dus eigenlijk komt dit erop neer dat je lichaam koolhydraten nodig heeft, alleen is het wel zo dat de mens eigenlijk meer koolhydraten eten dan dat ze nodig hebben. Sporters hebben bijvoorbeeld veel meer koolhydraten nodig dan een gemiddeld persoon en al helemaal als je dit vergelijkt met een niet actief persoon. Dus helemaal schrappen uit je voedingspatroon raden wij ten strengste af, maar opletten is zeker wel belangrijk! Dus let op de hoeveelheid koolhydraten jij dagelijks binnenkrijgt, zelfs in voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht zitten koolhydraten. Denk aan appels, noten, peulvruchten, bonen. Kies je ervoor om je koolhydraatinname te verminderen, dan kunnen de volgende dingen met je lichaam gebeuren:

1. Je kunt afvallen
Natuurlijk, je eet minder suikers en daarom val je af. Maar wat vooral de reden is voor het afvallen is vochtverlies, dus niet het verlies van vet. Als je minder koolhydraten eet daalt de glycogeenvoorraad in je lichaam. Normaal ligt daar vocht in, maar doordat je geen koolhydraten eet raak je dat vocht dus kwijt. Gevolg: afvallen.

2. Maar je kunt ook aankomen
Vocht verliezen zorgt er voor een kort moment voor dat je afvalt. Veel mensen die ervoor kiezen om koolhydraten te schrappen, vervangen ze door vetrijke alternatieven als noten, avocado’s en kaas. Er is niks mis met het binnenkrijgen van vet, maar wel als je er te veel van binnenkrijgt. Vetten bevatten meer calorieën dan koolhydraten, dus eet met mate.

3. Moeheid slaat sneller en vaker toe
Als je koolhydraten binnenkrijgt, slaat je lichaam dit op in glycogeen. Dit wordt makkelijk opgenomen in je bloed, waardoor je veel energie krijgt. Als je opeens geen koolhydraten meer binnenkrijgt moet je lichaam hier enorm aan wennen, en daardoor kun je je vaker en sneller moe voelen. 

4. Je adem kan gaan stinken
Door minder koolhydraten te eten verlies je dus vocht. Dat vochtverlies kan ervoor zorgen dat je veel eerder een droge mond hebt. En een droge mond, die kan soms behoorlijk vies ruiken. Maar dat is niet de enige oorzaak voor een slechte adem. Als je minder dan 30 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt, gaat te lichaam ketose afscheiden. En dat zorgt ook voor een nare geur in je mond.

5. Minder vaak een hongerig gevoel
Vetten en eiwitten zijn de vervangers van koolhydraten. Het voordeel daarvan is dat je eerder vol zit en je dus niet snel vergrijpt aan wat extra eten. De inname van koolhydraten stimuleert daarentegen juist de eetlust.

6. Suiker wordt een verlangen
Suiker is heel erg verslavend en het is heel moeilijk om opeens te stoppen met suiker eten. Koolhydraten bevatten veel suikers, dus wanneer je stopt met het eten ervan, krijg je ook veel minder suiker binnen. Daardoor krijg je eerder de drang om iets te eten waar wel suiker in zit. Maar wees niet bang: na een tijdje verkies je een lekker stuk fruit zelfs boven een ongezonde donut.

7. Je kunt last krijgen van symptomen van griep
Je lichaam moet enorm wennen aan de verandering, dus daarom kun je wat symptomen ervaren. De kans dat je last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid en moeheid is daarom aanwezig. Als oplossing is het goed om veel water te drinken, zodat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt. 

Om te achterhalen of jij genoeg koolhydraten eet, is het handig om te weten in welke producten koolhydraten zitten en dan vooral in welke producten de juiste koolhydraten. Kom er hier achter welke koolhydraten juist goed voor je zijn.