Lifestyle

Dit is de oorzaak van jouw vreetbuien & zo kom je ervanaf

Bijna niemand vindt het fijn om vaak alleen te zijn. En als je dan ook nog kampt met depressie, dan voelt het allemaal nog extra pijnlijk. Je voelt je eenzaam. Meestal zoek je op zo’n moment toch nog enige vorm van gezelschap, en het eerste wat je te binnen schiet is die zak chips die open op tafel ligt. Vaak zorgt eenzaamheid ervoor dat je flink begint te eten. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je je rot voelde en toen maar de koelkast in dook. Op zoek naar wat lekkers. We gebruiken het onbeheerste eten om ons emotioneel beter te voelen. Maar het probleem bij een depressie is alleen dat het eten maar voor een kort moment helpt om je beter te laten voelen. Daarna kak je gewoon in en voel je je net zo slecht als voorheen. Heel veel mensen denken dat ze depressief zijn omdat ze alleen zijn en overgewicht hebben. Maar die eenzaamheid is juist de oorzaak van overgewicht!

Emotie-eten hebben we altijd al gedaan
We hebben emotie-eten vroeger al een beetje aangeleerd. Wanneer je bijvoorbeeld je vingers tussen de deur kreeg, kreeg je van je ouders een snoepje ‘tegen de pijn’. Ons verdriet werd dus verholpen door te eten. We hebben onszelf aangeleerd dat een gebeurtenis vaak samen gaat met een beloning. In dit geval dus ongezond eten.

Vraag jezelf eens af waarom je opeens zoveel behoefte hebt aan eten. Heb je echt honger? En lost het eten je gevoel en problemen op? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Denk daar bij na wanneer je weer de neiging hebt om je hand in een zak chips of bak snoep te steken. Het ‘helpt’ voor even, maar echte problemen zijn niet op te lossen door eten.

Afleiding weerhoudt je van eten
Als je je omringt met vrienden, of  als je bijvoorbeeld op een feestje bent dan wordt je afgeleid van al je depressieve gedachten. Je krijgt geen vreet buien en zet de negativiteit een beetje op zij. Waarschijnlijk merk je dan ook wel dat je helemaal geen drang hebt naar eten, terwijl je normaal allang het een en ander naar binnen zou hebben gewerkt.

Er zijn verschillende emoties die ervoor kunnen zorgen dat jij onbewust begint met snacken. Stress, verveling, gevoel van woede of verdriet en ongezonde gewoontes bijvoorbeeld.

Dit kun je beter doen
Als je dan toch de neiging hebt om jezelf weer eens te verwennen met veel lekkers, zoek dan afleiding. Ga sporten, wandel even met je hond of luister naar muziek. Doe in ieder geval iets wat ervoor zorgt dat je niet meer aan eten denkt. En zoek ook naar de oorzaak van je stress. Waarom voel je je zo? Als je die oorzaak aanpakt, dan hoef je je als gevolg ook niet meer schuldig te maken aan emotie-eten.

Bronnen: yourtango, optimalegezondheid | Beeld: iStock