Health

Oververmoeid? Of zit er toch meer achter?

Snooze jij minimaal drie keer voordat je eindelijk de moed vindt om op te staan? Dan ben je echt niet de enige. Het maakt niet uit of je 5 uur of 9 uur slaap hebt gehad: je kunt je er niet toe zetten. Maar op een gegeven moment moet je bij jezelf nagaan of je echt alleen maar moe bent. Of kan er meer achter je vermoeidheid zitten?

Vermoeidheid en gebrek aan energie zijn veel voorkomende gezondheidsklachten. Bij sommige mensen belemmert vermoeidheid namelijk zelfs hun dagelijks leven. En als dat zo is, dan moet je zeker even aan de bel trekken bij je huisarts. Als je je zorgen maakt en je je afvraagt of er meer speelt, kan het misschien zijn dat er meer aan de hand is dan een nachtje te weinig slaap. Al eens nagedacht bij de volgende dingen?

1. Bloedarmoede
Als je bloedarmoede hebt is het normaal dat je je vaak energieloos en moe voelt. De symptomen van bloedarmoede zijn: duizeligheid, hartkloppingen, vaak koude handen en voeten, kortademigheid, bleekheid, droge nagels en pijn aan het tandvlees. Bloedarmoede kan ervoor zorgen dat je eerder vatbaar bent voor ziektes en infecties. Een eenvoudige bloedtest kan de diagnose van bloedarmoede al vaststellen. Dus twijfel je? Laat dan gewoon even een bloedtest afnemen.

2. Chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS)
Bij CVS is vermoeidheid niet weg te nemen door rust of slaap. Symptomen van CVS zijn: pijnlijke gewrichten en spieren, geheugen of concentratieverlies en maagproblemen. De diagnose van CVS is moeilijk te stellen, maar ook hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

3. Coeliakie
Iemand met Coeliaki kan niet tegen gluten, dus noemen we het ook vaak glutenintolerantie. Het is een auto-imuumziekte. Je lichaam reageert slecht op tarwe en rogge, en belast hiermee je darmen. Symptomen can Coeliakie zijn: vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

4. Depressie
Als je je maar slecht en verdrietig blijft voelen kunnen dat de eerste kenmerken van een depressie zijn. Natuurlijk, iedereen is weleens chagrijnig of heeft een slechte dag, maar als dit lang aanhoudt is er wel een reden om je zorgen te maken. Praat er eens met iemand over en probeer erachter te komen waar jouw humeur vandaan komt. 

5. Diabetes
Eén van de belangrijkste symptomen van diabetes (type 1) is spontane en erge vermoeidheid. Symptomen van diabetes zijn vaak plassen, veel dorst en dubbel zien. Een te lage of te hoge bloedsuiker kan ervoor zorgen dat je je duf voelt. De cellen in je lichaam krijgen niet genoeg energie, en dat is waardoor jij na 10 minuten tv kijken al in slaap valt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken voor vermoeidheid. Als jij hier echt vaak en langdurig last van hebt, dan is het zeker een idee om gewoon even langs te gaan bij de huisarts. Misschien krijg je te horen dat het echt niets meer is dan gewoon te weinig slaap, maar dan hoef je je er in ieder geval geen zorgen meer over te maken. Toch? Als je op zoek bent naar manieren waarop je extra energie krijgt, kun je ook altijd dit artikel met tips lezen.

Bronnen: cosmopolitan.com, gezondheidsnet | Beeld: iStock