Lifestyle

11 redenen waarom je altijd moe bent

Als je moe bent denk je misschien dat je niet lang genoeg hebt geslapen, maar dat hoeft niet waar te zijn. Je kunt zolang slapen als je wil maar het zal niet altijd helpen, want er zijn veel meer oorzaken van vermoeidheid. Misschien drink je niet genoeg of moet je wat vaker een bezoekje brengen aan de sportschool. Girlscene zet 11 redenen waarom je moe bent op een rijtje.

Je gaat niet sporten omdat je moe bent
Als je moe bent is sporten waarschijnlijk niet iets waar je op zit te wachten, of misschien is sporten sowieso iets waar je niet op zit te wachten. Toch kun je jezelf maar beter af en toe in je sportkleding hijsen als je regelmatig vermoeid bent. Als je een paar keer per week gaat sporten zul je merken dat je je al snel veel fitter voelt.  

Je drinkt te weinig water
Als je minder drinkt dan je normaal doet, merk je snel dat je moe wordt. Dat komt doordat je bloed dikker wordt waardoor er niet genoeg zuurstof bij je spieren en organen kan komen.

Je hebt ijzertekort
Als je een tekort aan ijzer hebt ben je vaak niet alleen moe, maar ook prikkelbaar en je kunt je moeilijk concentreren. Om een tekort aan ijzer te voorkomen is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Eet regelmatig rundvlees, donkere bladgroenten, noten, bonen en eieren om bloedarmoede te voorkomen.

Je maakt je te snel zorgen
Als er iemand achter je aan fietst denk je direct dat hij nare bedoelingen heeft en als je baas vraagt om een gesprek ga je er direct vanuit dat je wordt ontslagen. Je gaat altijd van het slechtste uit en dat zorgt ervoor dat je je mentaal uitgeput voelt. Probeer wat realistischer te zijn en niet altijd van het meest slechte scenario uit te gaan.

Je ontbijt niet
Eten is een brandstof voor je lichaam, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar het ontbijt is ook nog eens extra belangrijk, want je hebt de hele nacht niets gegeten dus je lichaam heeft nieuwe brandstof nodig om er de hele dag weer tegenaan te kunnen.

Je eet te veel fastfood
Je lichaam heeft inderdaad brandstof nodig, maar liever geen fastfood. Fastfood bevat veel enkelvoudige koolhydraten en die zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Snelle stijgingen en dalingen van je bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je moe wordt. 

Je kunt geen nee zeggen
Andere mensen kunnen altijd op jou rekenen en dat is fijn voor hen, maar het gaat ten koste van jouw geluk. Ieder mens heeft soms tijd voor zichzelf nodig om weer op te laden. Het is helemaal niet erg als je een keer afzegt als je vriendinnen je mee uit vragen of willen dat jij iets voor ze doet.

Je leeft in een rommelig huis
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Als je te veel rommel hebt, is het lastig om je te concentreren. Zorg dus dat er zo weinig mogelijk op je bureau staat als je huiswerk maakt en ga slapen in een opgeruimde slaapkamer.

Je geeft jezelf nooit rust
Ieder mens heeft rust nodig en het is echt niet erg om af en toe wat langer in je bed te blijven. Je hoeft echt niet altijd streng te zijn voor jezelf en om 8 uur naast je bed te staan op je vrije dag. Relaxen is ook belangrijk, anders houd je school, werk en je sociale leven nooit vol. Voel je ook niet schuldig als je tijdens je vakantie niets anders hebt gedaan dan series kijken en slapen.

Je drinkt te veel koffie
Af en toe heb je misschien een oppepper nodig, maar liever niet te laat in de avond. Zelfs zes uur voordat je gaat slapen kan cafeïne je slaapritme verstoren. 

Je gaat in het weekend te laat slapen
Ritme is belangrijk om je uitgeslapen te voelen. Als je op zaterdagavond tot de late uurtjes doorgaat met feesten, slaap je vaak op zondag uit en dat zorgt ervoor dat je op zondagavond niet in slaap kunt komen. Als je de maandag al vermoeid begint, is het lastig om je de rest van de week wel fit te voelen. Je kunt beter proberen op zondag op tijd op te staan en 's avonds wat eerder te gaan slapen.

Ben jij vaak moe? Wat wist jij nog niet over vermoeid zijn?

Beeld: thinkstockphotos

Bron: Health