Real life

Girls Issues: Ik heb rugklachten

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die tips wilt om te kunnen sporten met rugklachten.

Hoi,
Ik ben een meisje van veertien jaar en ik heb scoliose. Hiervoor moest ik een korset kopen. Ondertussen heb ik bijna een jaar een korset, maar ik moet hem nog minimaal twee jaar dragen. Het probleem is dat ik hem maar één uur per dag mag uitdoen. In deze tijd moet ik bewegen. Ik ben nooit echt sportief bezig geweest. Vroeger heb ik wel gedanst, maar hier ben ik mee gestopt omdat ik er geen plezier meer in had. Toen spoorden mensen me al aan om te bewegen, maar hier had ik geen zin in. Maar nu is het dus noodzakelijk dat ik beweeg voor mijn scoliose.

Het probleem is dat is geen conditie heb, lopen is niet goed voor mijn rug evenals fietsen op een hometrainer. Nu dans ik af en toe met het spel “Just Dance”, maar ik heb niet echt het gevoel dat dit helpt. In het begin van mijn “korset-periode” heb ik enkele oefeningen gekregen, deze zouden mijn rug trainen. Dit heb ik nog bijna nooit gedaan. Ik kan me er niet toe zetten om deze oefeningen te doen. Ik zie ze als tijdsverspilling, ondanks dat ik weet dat ze wél helpen.

Nu vraag ik mij af welke sporten er nog zijn om te doen zonder lessen en die goed zijn voor mijn rug. Ik moet er wel rekening mee houden dat mijn ouders altijd mee moeten. Weten jullie misschien sporten die ik kan gaan doen?

Groetjes,
Yara

Hi Yara,
Wat vervelend dat je met een korset moet lopen, wij snappen dat dit heel lastig is. Met of zonder korset, het is altijd goed om te bewegen en je lichaam in beweging te houden. Wij raden allereerst yoga aan. Dit is perfect tegen rugpijn, tegenwoordig staan er ook een heleboel filmpjes van yoga online, dus je kunt het gewoon thuis doen. Ideaal! Zo hoeven je ouders nergens mee naartoe en kun je lekker thuis blijven. Door regelmatig aan yoga te doen krijg je meer kracht, word je soepeler én verhoog je je uithoudingsvermogen. Tevens is het heel goed om te ontspannen en je rug soepeler te maken.

Daarnaast zou je ook aan zwemmen kunnen denken. In het water ben je namelijk lichter en gewichtloos. Je krijg zo ook verlichting van je rug en je ouders zouden met je mee kunnen naar het zwembad.

Tot slot is spinnen ook erg goed bij rugklachten. Girlscene’s Danique heeft zelf ook heel veel last van haar rug en zij spint elke week. Zorg er wel voor dat je het stuur hoog genoeg zet zodat je minder last van je rug krijgt. Hier moet je wel een les voor nemen, maar je zou ook in een sportschool kunnen kijken en samen met bijvoorbeeld je moeder een abonnement kunnen nemen. Zo kunnen jullie gaan wanneer het jullie goed uitkomt.

Wil je honderd procent zeker weten welke sporten goed zijn voor je rug, vraag dit dan na aan je dokter of fysiotherapeut.

Succes!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Must reads 👀