Real life

Girls Issues: hoe kom ik van mijn buikje af?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Vandaag een meisje dat graag een strakkere buik wil. 

Hoi Girlscene,

Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik ben van mezelf al heel erg met foods en lifestyle bezig. Ik probeer van mijn buikje af te komen door meer te sporten en gezonder te eten. Alleen dat laatste lukt niet echt. Ik heb namelijk wel eens last van vreetbuien.

Als ik thuiskom van school eet ik heel veel en weet ik mij niet in te houden. We hebben in huis al niet zoveel te eten, maar als er iets is, dan is het – door mij – al heel snel op. Ik lieg er dan ook over: ‘ik heb het niet gedaan’. Daarnaast eet ik ook alles wat we wel in huis hebben. Ik heb mezelf al toegesproken, gekeken wat ik eet en wat ik beter zou kunnen eten. Ik gaf mezelf ook al tips, maar die hielpen niet. Ik heb dat vermogen niet om iets te laten liggen. Ik vind het heel moeilijk om mezelf in bedwang te houden. Ik wil het wel, maar als ik honger of trek heb, dan lukt het gewoon niet.

Hebben jullie tips voor me?

Groetjes,

Anoniem


Bron

Lieve anoniem,

Ten eerste willen we je meegeven dat we ons heel goed herkennen in jouw situatie. Lekkere snacks zijn ook gewoon heel moeilijk om te weerstaan, maar wil je dan toch een strakkere buik? Dan helpen de volgende tips je hopelijk een handje!

Ook al schaam je je misschien dat je al het eten in huis opeet, kun je eens met je ouders gaan zitten en het erover hebben. Zij zijn namelijk degenen die de boodschappen in huis halen en er in die zin voor zorgen dat jij makkelijker naar het eten grijpt. Zorg ervoor dat je ouders rekening houden met de voeding die jij wil eten, zodat er minder verleiding voor je in huis wordt gehaald en dus niet constant het eten opeet. Want wat niet in huis is, kun je niet achter je kiezen werpen!

Ga je zelf weleens naar de supermarkt? Zorg er dan in ieder geval voor dat je met een volledig gevulde maag (door bijvoorbeeld een paar boterhammen achterover te werken, of drie glazen water) naar de supermarkt gaat. Hierdoor krijg je minder zin in die ene extra zak chips en laat je dit makkelijker liggen, want je moet er niet aan denken dat dat ook nog in je maag gepropt moet worden, aangezien je maag al zo vol zit. Probeer ook een snicker te vervangen voor een gezondere snack als een bakje fruit, of in plaats van een zak chips een zakje met nootjes.

Je zou in je vriendenkring kunnen kijken of er iemand is die veel sport en of zij misschien met je wil sporten. Op deze manier word je meer ‘gedwongen’ om te gaan sporten en kun je dus geen excuusjes meer bedenken om niet te gaan. Ga bijvoorbeeld een aantal kilometer hardlopen en doe daarna wat oefeningen voor je buik tijdens het buikspierkwartier. Als je dit drie keer in de week doet en volhoudt, krijg je al snel dat gewenste, strakke buikje.

Verder willen we je nog meegeven dat het logisch is dat je je niet kunt weerhouden van al dat lekkere eten. Het is iets wat met de tijd komt: het krijgen van discipline en ‘nee’ te leren zeggen tegen dat ene lekkere koekje. Zelfs de redactie heeft er soms nog moeite mee en het is dus zeker normaal als je hier last van hebt!

Hopelijk kun je hier iets mee,

Liefs,
Girlscene