Real life

Girls issues: Vader van vriendin heeft kanker. Hoe help ik haar?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! De vraag van vandaag komt van iemand waarvan zij en haar vrienden niet goed weten hoe ze hun vriendin kunnen helpen die een zieke vader heeft.

Hee Girlscene,

Ik heb een probleem. Ik ben sociaal nooit zo sterk geweest en ik heb echt hele lieve vrienden, maar nu zitten we met wat moeilijkheden. Wij (een groepje van 3 meiden en 2 jongens) hebben altijd heel gezellig, maar als het moeilijk wordt dan weten we niet zo goed hoe we daarover moeten praten. Op dit moment heeft mijn vriendin een zieke vader. Hij is al vaker ziek geweest (kanker) en is nu voor de zoveelste keer heel erg ziek (deze keer weer een andere soort kanker), het ziet er deze keer heel erg slecht uit. Ik en de anderen uit het groepje weten niet zo goed hoe we hier mee om moeten gaan. Moeten we vooral vragen hoe het met haar en haar vader gaat of kunnen we beter wachten tot zij naar ons toekomt en er wat over wil vertellen? En wat voor vragen kunnen we hier dan over stellen? En wat kunnen we verder voor haar doen? Ik hoop dat jullie mij en anderen die niet goed weten hoe ze met vervelende gebeurtenissen (ziektes, overlijdens, etc.) hiermee kunnen helpen.

Groetjes, Anoniempje


bron

Hey Anoniem,

Wat erg dat de vader van jullie vriendin (weer) ernstig ziek is! Het is best heftig om kanker van dichtbij mee te maken en we begrijpen dat jullie het lastig vinden om met deze situatie om te gaan.

Allereerst: het is belangrijk dat vrienden voor elkaar klaarstaan. In goede, maar ook in slechte tijden. School of werk is waarschijnlijk een goede afleiding voor jullie vriendin, maar dat betekent niet dat jullie haar situatie moeten vergeten of negeren. Dus het is inderdaad een goed idee om af en toe even te vragen hoe het met haar gaat. Houd er rekening mee dat ze kan gaan huilen, omdat het een zware periode is voor haar en de familie. Neem haar bijvoorbeeld even apart in een hoekje waar niet veel mensen zijn en vraag haar naar de situatie. Is er verbetering, zijn ze teruggeweest in het ziekenhuis, hoe behandelen ze haar vader, wat is het vooruitzicht, hoe gaat het nu thuis en bovenal: hoe gaat het met haar?

Vertel ook aan jullie vriendin dat jullie er voor haar zijn en dat ze altijd naar jullie toe kan komen. Misschien vindt ze het lastig om erover te praten of wil ze jullie er niet mee lastigvallen. Doordat ze weet dat er iemand is om haar te steunen zal ze zich beter voelen en ook daadwerkelijk iemand opbellen of een berichtje sturen als ze er even doorheen zit.

Onze persoonlijke ervaring is dat er vrienden zijn die je vragen hoe het gaat en dat er vrienden zijn die niet weten wat ze moeten zeggen. En dus er alles aan doen om het onderwerp niet bespreekbaar te maken. Dat is niet jouw taak om je druk om te maken. Wij raden je aan om je vriendin apart te nemen en te zeggen hoe je je voelt. Bijvoorbeeld: hey, ik vind het heel vervelend dat je in deze situatie zit en ik weet niet heel goed hoe ik je kan helpen. Maar ik wil je wel laten weten dat ik er voor je ben en dat je me altijd mag aanspreken of me een berichtje kan sturen als je iets kwijt wilt over je vader. Dan vertelt ze waarschijnlijk zelf meer over de situatie en dat ze er wel (of niet) over wilt praten. Vraag haar wat je voor haar kunt doen. Het is aan jou om de eerste stap te zetten en te zeggen dat je haar steunt wanneer ze dat nodig heeft. 🙂

Veel succes en sterkte!

Liefs,
Girlscene

Pin inspirerende quotes in Pinbook