Real life

Girls issues: Hoe bouw ik een sociaal leven op?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Dit keer behandelen we de vraag van een meisje dat haar sociale leven weer probeert op te bouwen.

 


Bron

Beste meiden van Girlscene,

Ik heb een sociaal probleem. Ik zit nu in Havo 5 maar heb ook vier jaar op het Vmbo gezeten. Daar had ik het erg naar me zin, een klein groepje met hele lieve, leuke vriendinnen waar ik nog steeds erg gek op ben! Daarna ben ik verder gegaan op de Havo op een nieuwe school, en zit nu dus in het examenjaar.

Ik ben van mezelf een vrij introvert persoon. Vorig jaar (mijn eerste jaar daar) was ik diep ongelukkig. Ik heb geen probleem met vriendinnen maken in een omgeving waar iedereen nieuw is, maar dat was dus niet het geval. Overal waren er al groepjes en in het bijzonder is mijn klas erg opgedeeld in groepjes. Het is me dus niet gelukt vriendinnen te maken.

Gelukkig is het dit schooljaar opeens omgeslagen en ga ik weer met redelijk plezier naar school. Het is me zelfs gelukt om hier en daar een paar ‘losse’ vriendinnen te maken, wat voor mij een hele prestatie is in die omgeving! Toch zit ik in de pauzes eigenlijk altijd alleen en buiten school om doe ik nooit meer wat met leeftijdsgenootjes.

Natuurlijk spreek ik mijn oude vriendinnetjes nog, maar die studeren nu, zitten op kamers, hebben vriendjes etc. Volgend jaar ga ik natuurlijk studeren maar ik ben het thuis zitten nu eigenlijk wel helemaal zat, zeker nu ik weer beter in mijn vel zit vergeleken met vorig jaar. Hoe kan ik mijn sociale leven weer opbouwen en hoe maak ik vrienden op school en buiten school om?

Liefs 🙂


Bron

Lieve Anoniem,

We begrijpen je probleem. Het is heel lastig om nieuwe vriendinnen te maken in een omgeving waar iedereen eigenlijk zijn plek al gevonden heeft. Jij bent dan eigenlijk de enige buitenstaander die zich in de bestaande vriendschappen moet gaan mengen. En als je van jezelf al wat introvert bent is dat niet makkelijk, zeker als er niemand is die je bij een groep betrekt.

We snappen dat je geen zin hebt om nog een half jaar te wachten voordat je weer een sociaal leven kunt opbouwen en dat is ook helemaal niet nodig, want het is nog niet te laat.

Je zegt dat je klas erg opgedeeld is in groepjes, gelukkig heb je dit jaar wel wat losse vriendinnen kunnen leggen, maar in de pauze zit je nog steeds alleen. Kun je niet wat tijd en aandacht investeren in één van die vriendinnen? Misschien kun je na schooltijd samen iets gaan doen? Probeer over je angst heen te stappen en vraag of ze misschien zin heeft om een keer samen naar de stad te gaan. Misschien kun je haar tijdens jullie “date” ook wel tussen neus en lippen door vertellen dat je het hebben van een vriendinnengroep zo mist… *hint hint*


Bron

Is dat gelukt? Wellicht vraagt ze je de volgende keer bij haar en haar vriendinnen te gaan zitten in de pauze. Zodra je daar bij zit kan het erg snel gaan, voor je het weet ga je op zaterdagavond met de meiden uit.

Lukt het niet met de meiden op school? Is het niet mogelijk om al je vriendinnen van je oude middelbare school nog eens bij elkaar te brengen? Misschien vindt iedereen het wel zo gezellig dat jullie weer vaker met elkaar gaan afspreken.

En heb je al een baantje? Misschien moet je een baantje in de horeca proberen. Veel mensen die in de horeca werken gaan erg veel met de collega’s om, omdat zij hetzelfde leefritme hebben. Dit is zeker een tip voor de zomer (mocht het je dan helaas nog steeds niet gelukt zijn vriendinnen te maken).

We wensen je heel veel succes!

Liefs,
Girlscene