Zo maak je de perfecte sticky toffee cake (met dadels)

Zin in een dessert dat écht indruk maakt? Deze sticky toffee cake is alles wat je wilt: smeuïg, zoet, rijk aan smaak en gevuld met zachte dadels en knapperige noten. Met een laagje stroop bovenop ziet hij er niet alleen prachtig uit, maar smaakt hij ook als pure verwennerij.
Sticky Toffee Cake
Als er één taart is die echt indruk maakt, dan is het wel deze sticky toffee cake. Het geheim? Een flinke lading dadels (ja, dat is fruit, dus een béétje gezond) en een royale scheut stroop. Oké, de boter en suiker maken hem minder verantwoord, maar geloof me: dit is het waard. De combinatie van smeuïg beslag, zoete dadels en knapperige noten maakt hem onweerstaanbaar.
Ingrediënten
- 100 g boter (op kamertemperatuur)
- 325 g bloem
- 300 g basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Stroop naar smaak
- 3 eieren
- 250 g dadels
- 1 zakje bakpoeder (8 g)
- 100 g noten (bijvoorbeeld cashew, hazelnoot, walnoot of een mix)
Tip: Pistachefan? Vervang de noten deels door pistachenoten voor een extra bijzondere twist.
Zo bereid je de taart
Bakvorm voorbereiden
Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit. Verwarm de oven alvast voor op 200°C.
Suiker en boter mixen
Begin met het samenvoegen van de basterdsuiker, de vanillesuiker en de boter in een grote mengkom. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, zodat deze gemakkelijk mengt. Gebruik vervolgens een mixer om deze ingrediënten op middelhoge snelheid te kloppen totdat er een korrelig, goed gemengd geheel ontstaat.
Daarna is het tijd om de volgende stap te zetten: voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel. Giet er tegelijkertijd ongeveer vier eetlepels stroop bij voor extra smaak en smeuïgheid. Zet de mixer nu op een hoge stand en blijf minstens vier minuten mixen. Op deze manier klop je voldoende lucht in het beslag, waardoor het mengsel licht en luchtig wordt. Let er tijdens het mixen op dat je de garde of kloppers niet uit het mengsel haalt, om spatten door de keuken te voorkomen.
Dadels pureren
Verwijder eventueel de pitten uit de dadels. Pureer ze met 400 ml kokend water tot een gladde puree. Een paar kleine stukjes zijn prima voor extra structuur.
Bloem en bakpoeder toevoegen
Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag en meng voorzichtig. Voeg daarna de dadelpuree toe en roer met een houten lepel door, niet meer met de mixer.
Noten fijnhakken
Hak de noten grof met een mes, of doe ze in een stevige diepvrieszak en sla ze met een koekenpan tot grove stukjes. Roer de noten door het beslag.
Bakken
Giet het beslag in de vorm en bak 45-50 minuten in het midden van de oven. Test 10 cm van de rand met een satéprikker: komt die er schoon uit, dan is de taart goed. In het midden mag hij nog wat smeuïg zijn – dat hoort bij een sticky toffee cake.
Afwerking
Laat de taart minstens een uur afkoelen. Bestrijk de bovenkant met een laagje stroop, laat er gerust wat druppels langs de zijkant lopen voor een extra verleidelijk effect. En dan… aansnijden, serveren en genieten. Perfect bij een kop thee, als dessert of gewoon als traktatie tussendoor. Lees ook: Dit cookie dough-recept van Kelly Mexy móét je geproefd hebben
Bron: Girlscene Archive