Lifestyle

Op deze manier kan jij je netjes ziek melden bij je bijbaantje

ziek-melden-bijbaantje

We hebben allemaal wel eens zo’n dag dat we ons niet fit genoeg voelen om naar werk te gaan, maar hoe geef je dit aan? Op deze manier kan jij je netjes ziek melden bij je bijbaantje!

Netjes ziek melden

Jezelf ziek melden kan voor vele best nog wel een drempel zijn. Je weet niet hoe je werkgever gaat reageren en misschien hebben ze jou wel héél hard nodig. Denk aan jezelf! Jouw gezondheid gaat altijd voor en je kan zelf echt wel aanvoelen of je wel of niet kunt werken die dag.

Het belangrijkste is om altijd eerlijk te zijn tegen je werkgever. Ga er niet omheen draaien en maak het niet minder erg dan dat het is. Je wil voorkomen dat ze denken dat jij je aanstelt of geen zin hebt om te komen werken. Ben je niet écht ziek, maar heb je simpel weg geen zin? Ga geen smoesjes bedenken, de kans is groot dat de waarheid altijd boven water komt!

Lees ook:
Dream job alert: zó vind jij een leuke bijbaan waarbij je ook kunt doorgroeien

Tips om je ziek te melden

Om te beginnen is het goed om de regels te weten van je bedrijf. Moet je het de avond van te voren melden of kan het op de dag zelf nog? Elke werkgever stelt het op prijs als je direct belt naar de persoon die het aangaat. Niet appen of mailen dus. Je weet dan niet of jouw leidinggevende of de shift leader het op op tijd zal lezen. Wij begrijpen dat dit best spannend kan zijn, daarom deze drie tips om jou op weg te helpen:

1. Accepteer dat je ziek bent

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is heel belangrijk om zelf goed te beseffen dat je ziek bent. Gebrek aan zelfvertrouwen is namelijk altijd te merken. Als je zelf zeker bent over je zaak, dan is jouw werkgever ook niet wantrouwend naar de reden van je ziekmelding. Jij bent de enige die kan voelen hoe slecht jij je voelt.

2. Geef je grenzen aan

Ben je bang dat je werkgever jouw niet geloofd of je alsnóg probeert over te halen om te werken? Geef na het vermelden dat je ziek bent direct aan dat je deze dag écht niet kan komen. Wees kort en duidelijk. Dan geef je jouw werkgever weinig kans om in te haken op je verhaal.

3. Houd het kort

Je bent niet verplicht om je klachten te benoemen tijdens het ziek melden bij je bijbaantje. Je hoeft je werkgever dus écht niet te vertellen dat jij heel de nacht hebt overgegeven. Houd het gesprek kort en bondig, het hoeft geen uren te duren. Als je werkgever tóch naar je klachten vraagt, kan je zelf bepalen of je hier kort antwoord op geeft of niet. Maar het is dus niet verplicht!

Beeld: pinterest

Must reads 👀