Love

Door deze zeven fases gaat iedereen na een break up

zeven-fases-break-up

Niets is vervelender dan een break up. Is het net uit en voelt het voor jou nog compleet uitzichtloos? No worries, dat hoort erbij. Dit zijn de zeven – mega zware – fases na een break up.

De zeven fases van een break-up

Als een relatie net uit is, kun je dat vergelijken met rouwen. Rouwen doe je niet alleen wanneer iemand is overleden; maar na een break-up heb je toch eigenlijk ook een persoon op een manier verloren. Rouwen doe je in vijf fases, maar een break-up kan er wel zeven hebben. Het is normaal dat het nu allemaal nog uitzichtloos lijkt, maar het wordt allemaal beter – geloof ons maar! Dit zijn de zeven fases die bij een break-up horen. Enne, spoiler alert: ze lijken heel erg op the five stages of grief.

1. Ontkenning

Wanneer je te maken krijgt met een break-up, is het net als rouwen bij een overlijden. Je begint in de fase van ontkenning. Je zegt tegen jezelf dat het niet echt gebeurd is en dat alles vanzelf weer goed komt. Het is moeilijk te geloven wat er is gebeurd. Dit is allemaal normaal en hoort bij het proces van het verwerken van je break-up. Het is belangrijk om toe te staan dat je deze gevoelens hebt, maar probeer ook realistisch te blijven in deze fase. Ontkennen is namelijk op de lange termijn niet gezond, maar dat betekent niet dat je niet eerst met een bak Ben & Jerry’s op de bank mag gaan huilen.

2. Boosheid

Zodra je ontkenningsfase voorbij is, voel je waarschijnlijk heel veel boosheid naar je ex. Hoe kan diegene je zoveel pijn hebben gedaan? Je op die manier behandeld hebben? Zo snel verder zijn gegaan? Wat het ook is waar je boos om bent, het hoort erbij. Dit is dan ook de eerste echte stap in je genezingsproces. Deze boosheid gaat je namelijk helpen om uiteindelijk over de break-up heen te komen. Let alleen wel op dat je in deze fase niet uit emotie gaat handelen. Dat helpt niemand en hier krijg je later waarschijnlijk spijt van.

3. Bemiddelen

Wanneer je er midden in zit lijkt het misschien niet zo, maar ook die woede gaat wel weer over. En dan zal je merken dat je toch weer naar oplossingen gaat zoeken. Wat nu als we dit veranderen? Als we hier samen aan gaan werken? Dat is heel normaal, maar probeer jezelf wel te herinneren aan de reden waarom het uit is gegaan. Dit was natuurlijk niet voor niets.

4. Depressie

Daarna komt dus inderdaad het moment dat je je realiseert dat het misschien toch niet meer goed komt. En dat doet pijn. Heel veel pijn. Het is dan ook helemaal niet meer dan normaal dat je hier onwijs verdrietig van wordt. Dit wordt daarom ook wel de “depressie fase” genoemd. Dit is vreselijk, maar het hoort erbij. Sta jezelf dan ook toe om deze emoties te voelen en te verwerken. Ga er op uit met vriendinnen en familie om een beetje afleiding op te zoeken.

5. Jaloezie, of zelfs wraak

Dat je depressie nu voorbij is, betekent helaas bij een break-up niet direct dat je alle fases hebt gehad. Oké, we moeten toegeven dat dit vijfde stadium ook heel erg afhankelijk is van hoe het uit is gegaan, maar het kan zijn dat je een enorme hoeveelheid jaloezie, of zelfs wraakgevoelens voelt naar je ex. Is je ex vreemdgegaan, of heeft die al heel snel weer een nieuwe relatie gekregen? Dan is het heel normaal dat je dit voelt. Probeer je er alleen niet naar te gedragen. Dat maakt het alleen maar erger.

6. Acceptatie

Eindelijk; the calm after the storm. Je hebt de afgelopen tijd een rollercoaster aan emoties ervaren en nu is het eindelijk tijd om ze een plekje te geven. We noemen dit acceptatie. Dat betekent niet dat je je meteen op en top voelt, maar je hebt er vrede mee. Het is zoals het moet zijn. Je bent blij dat je je ex hebt leren kennen, maar het is ook oké dat het nu voorbij is.

7. Gelukkig zijn

We zeiden toch dat alles vanzelf wel weer goed komt? Dat je je vanzelf weer gelukkig zal voelen? Gefeliciteerd, je hebt nu de zeven fases van een break-up doorlopen. Het was een rollercoaster, maar je voelt je eindelijk weer als jezelf. Onthoud dat dit proces er voor iedereen anders uitziet. Het is geen rechte lijn en het is niet erg als je soms een fase overslaat of terugvalt in een vorige fase. Daarnaast gebeurt dit allemaal voor de één in een week en voor de ander in een halfjaar of een jaar. Dat is allemaal oké. Verwerk alles en neem hier je tijd voor. Het komt écht goed!