Lifestyle

Doei zenuwen: met deze tips word jij een pro in presenteren

zenuwen-tips-pro-presenteren

Nooit meer klamme handjes en een bibberende stem. Met deze simpele tips word jij een ster in het geven van presentaties. Zeg maar gedag tegen die vervelende zenuwen, die zijn namelijk nergens voor nodig!

Tips voor presenteren

Heel veel mensen ontwijken het liever, geven het woord graag aan een ander of zijn er al dagenlang zenuwachtig voor. Presenteren. We know, dit is voor veel een verschrikkelijk onderwerp. We zijn niet allemaal geboren spreektalenten en staan liever niet in het middelpunt. Toch zal er op school of werk eens een moment komen dat je voor een groep moet spreken. En dan kan je maar beter voorbereid zijn! Na een aantal keer is het ook helemaal zo spannend niet, maar we begrijpen dat je wel wat tools kunt gebruiken. Op het TikTok-account van @Spreek.nl vertellen twee experts tips over spreken in het openbaar en hoe je je zenuwen de baas kan zijn. Met behulp van al deze simpele en handige tips, ben jij binnen no-time een pro in presenteren. Geen blozende wangen en zweetplekken meer!

1. Geef jezelf een peptalk

We zijn geneigd om tijdens de voorbereiding of op de dag zelf, vaak te herhalen hoe nerveus we wel niet zijn. “Als dit maar goed gaat”, “Ik kijk er zó tegenop” en “Ik ben blij als het voorbij is”. Hoe fijn het ook voelt om even uit te spreken aan je klasgenoten of collega’s dat je het spannend vindt, werkt dit niet in je voordeel. Stop met jezelf en anderen eraan te herinneren hoe zenuwachtig je bent.

Spreek jezelf juist toe met veel lof en zelfvertrouwen. Je weet precies wat de boodschap is die je wil overbrengen, dit wordt de makkelijkste presentatie die je ooit hebt gegeven en het publiek twijfelt geen seconde aan jouw kennis. Jij gaat dit rocken!

View post on TikTok

2. Begin met rust

Voor de start van een presentatie ben je zenuwachtig en zit je hoog in je energie. Wanneer je eenmaal voor de groep staat, wil je direct beginnen en er snel vanaf zijn. Dit werkt vaak tegenstrijdig. Neem juist even rust nu je voor de groep staat. Kijk rond, maak een connectie met het publiek en begin je verhaal. Haast je niet door een introductie heen. Als je met hoge spanning begint, is de kans groot dat je gedurende de hele presentatie met die vervelende spanning zit. Begin dus met een pauze, een momentje rust. Zo kom je kalm en collected over.

3. Maak jezelf groot

Hoe zelfverzekerder je gaat staan, hoe zelfverzekerder jij je ook gaat voelen. De theorie ‘fake it ’till you make it‘ werkt echt! Niet alleen het publiek gaat geloven dat jij stevig in je schoenen staat, maar ook jijzelf. Wanneer je je klein maakt, ga je binnensmonds praten en kan je over je woorden heen struikelen. Gooi je schouders naar achter, recht je rug en spreek vanuit je borst. Je merkt direct dat het op deze manier makkelijker is om te spreken.

View post on TikTok

4. Kijk niet langs de mensen heen

Je hebt het waarschijnlijk vaak gehoord. “Kijk naar de voorhoofden” of “kijk langs het publiek heen.” Dit werkt juist averechts als we presentatie-expert Lindy mogen geloven. Op deze manier ontwijk je heel bewust het contact en laat je de spanning juist hoger oplopen. Je doet te erg je best om oogcontact te vermijden, waardoor je zenuwen toenemen. Hoe eng het ook klinkt; verzamel al je lef en kijk het publiek aan. Je zal al snel merken dat dit je makkelijker afgaat dan je denkt. De volgende keer denk je er niet eens meer over na en komt het van nature!

5. Speel met je stem

Nu je al deze tips hebt gehoord, word jij gegarandeerd een pro in presenteren. Alleen is er nog één dingetje om het naar het volgende level te tillen. Spelen met je stem! Dit is iets wat je kan gaan proberen wanneer je zeker bent van je verhaal. Het kost misschien wat werk en inspanning, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, blaas je iedereen omver. Je komt niet alleen overtuigend over, maar je klinkt echt als een professioneel.

Speel met je stem. Ga sneller wanneer je enthousiast bent en spreek wat langzamer als je een duidelijk punt wil overbrengen. Stop gevoel in je woorden en wees niet bang om een korte pauze tussen bepaalde woorden of zinnen te laten vallen. Hieronder geeft deze expert het perfecte voorbeeld.

View post on TikTok

Beeld: clueless