Health

6 X Weetjes over HPV

hpv-weetjes

Heb jij wel eens nagedacht over HPV en wat het is? Mannen, vrouwen, jongens, meiden; iedereen kan HPV krijgen. Sterker nog, zo'n 80-90% wordt eens in hun leven besmet met HPV. Daarom ontvangen begin 2023 zo'n 1,3 miljoen jongvolwassenen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het virus. Heb je onlangs ook de uitnodiging voor het HPV-vaccin op de deurmat gekregen? Deze 6 dingen over HPV wist je sowieso nog niet.

Voor wie wil weten hoe het ook alweer zit, heeft samentegenhpv.nl een aantal handige weetjes  over HPV op een rijtje gezet.

1. HPV krijg je meestal via seksueel contact

HPV staat voor humaan papillomavirus en is zeer besmettelijk. Je kan het krijgen via seks, maar ook door huid-op-huid contact, via je handen en vingers. Of door het gebruiken van een handdoek van je vriend of beste vriendin die besmet is met HPV. Omdat het heel besmettelijk is, is de kans groot dat ook jij een keer te maken krijgt met het virus. Geen reden om je meteen zorgen te maken.

2. HPV kan leiden tot genitale wratten

Als je besmet bent met HPV ruimt je lichaam het virus meestal binnen 2 jaar vanzelf weer op. Je hebt geen symptomen door zo’n besmetting, daardoor heb je dus geen idee dat je het bij je draagt. Maar wanneer je lichaam het niet opruimt, kunnen de laag risico HPV-typen leiden tot genitale wratten. In 2020 kregen zo’n 19.500 vrouwen in Nederland genitale wratten door het HPV-virus. Je kan dan last krijgen van jeuk en irritatie bij je geslachtsorganen. Vertrouw je het niet helemaal of heb je klachten? Maak een afspraak met je huisarts.

3. Ook mannen kunnen HPV krijgen

Ook mannen kunnen HPV krijgen. In 2020 kregen ongeveer 27.000 mannen in Nederland genitale wratten en 400 mannen per jaar kanker door het HPV-virus (MSD Nederland). Daarom adviseert de Gezondheidsraad ook mannen een HPV-vaccinatie te halen. Jongens vanaf 10 jaar (t/m 26 jaar) krijgen automatisch een uitnodiging per brief.

4. HPV kan leiden tot baarmoederhalskanker

Als je lichaam het virus niet opruimt kun je van het virus, naast genitale wratten, ook bepaalde typen kanker krijgen. De hoog risico HPV-typen kunnen niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook kanker aan de anus, mond/keel, penis, vagina en vulva veroorzaken. Zo’n 1100 vrouwen per jaar krijgen kanker als gevolg van besmetting met HPV.

5. Om de kans op HPV te verkleinen kun je een vaccinatie halen

Je kan twee dingen doen om jezelf te beschermen tegen de gevolgen van HPV. Je kan een condoom gebruiken tijdens de seks, alleen beschermt een condoom niet voor de
volle 100%, omdat het virus heel besmettelijk is. En je kan een HPV-vaccinatie halen. De vaccins zijn rond de 90% effectief en kunnen bescherming bieden tegen de HPV-typen die in het vaccin zitten. Omdat HPV geen leeftijd kent kan je je zodra je 10 jaar bent, op elke leeftijd laten vaccineren. Zowel binnen als buiten het rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie bestaat uit 2 prikken en kan je halen bij de GGD. Vrouwen kunnen daarnaast vanaf hun 30ste een uitstrijkje laten doen om vroegtijdig te kijken of ze positief testen op HPV. Wist je dat zo’n 45.000 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar positief testen? Geef HPV minder kans. Bescherm jezelf.

6. We kennen in Nederland 3 soorten vaccinaties

Er bestaan in totaal 170 verschillende HPV-typen. Typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico. De drie verschillende vaccins hebben andere eigenschappen en zijn gericht tegen verschillende HPV-typen. Ze beschermen allemaal in ieder geval tegen anus-, baarmoeder-, vagina en vulvakanker. Bekijk het overzicht van de HPV-vaccins.

Meer weten over HPV en wat je er tegen kunt doen? Je leest er alles over op samentegenhpv.nl.

In samenwerking met MSD Nederland